Kauniaisissa sijaitsee vuonna 1965 rakennettu kahden rivitalon taloyhtiö, jossa on yhteensä 8 asuntoa. Taloyhtiön viemäri- ja käyttövesijärjestelmä oli alkuperäisessä kunnossa, ja taloyhtiön hallituksessa oli jo useiden vuosien ajan herätelty ajatusta putkiremontista.
Kun asiaa lähdettiin lopulta kunnolla edistämään, taloyhtiön hallituksen jäsenellä Petteri Verrosella oli sattumalta tuttava, jolla oli meneillään vastaavanlainen remontti vastaavanlaisessa taloyhtiössä.
– Sieltä kuulin kokemuksia tämän kaltaisesta, vähän kevyemmästä tavasta toteuttaa saneeraushanke, Verronen kertoo.
Renoan toimintamallissa on tuotteistettuna likipitäen koko prosessin hoito. He konsultoivat, suunnittelevat, tiedottavat ja toteuttavat saneerauksen. Taloyhtiön hallitukselle tämä tarkoittaa vähemmän kulutettua omaa aikaa, rahaa ja vaivaa tavanomaiseen, hankesuunnittelun kautta kilpailutukseen -toimintamalliin.
Verrosen taloyhtiössä kiinnostuttiin aiheesta ja Renoan edustaja tuli kertomaan hallitukselle, miten kaikki tapahtuu.
– Renoan edustaja kävi pariinkin kertaan myös yhtiökokouksessa. Tästä oli suuri apu meille päätöksen läpiviennissä, Verronen kertoo.
Hallitus myös vertaili muualla tehtyjä vastaavia projekteja ja niiden onnistumista. Osassa oli tehty remontti Renoan kanssa ja osassa normaalin pitkän kaavan mukaan. Renoan toimintamallista, kepeydestä ja ratkaisukeskeisyydestä tuli hyvin kokemuksia, ja niinpä taloyhtiö uskalsi lähteä projektiin Renoan kautta.
– Hyödynsimme tarjouksen tarkastelussa vielä puolueetonta alan asiantuntijaa, jonka kanssa katsoimme läpi yhdessä, että ymmärrämme mitä olemme tekemässä ja minkälainen tarjottu kokonaisuus on, Verronen summaa.
– Tarkoituksena oli saada pitkäaikainen ratkaisu, haluttiin tehdä se myös kustannustehokkaasti ja niin että asukkaat voivat olla kotona remontin ajan. Myös tasapuolisuus oli tärkeää, sillä asuntoja oli vuosien saatossa jo remontoitu osin, Verronen kertoo ja jatkaa:
– Asennusporukan kanssa meni hienosti. He olivat hyvää porukkaa, ystävällisiä ja miellyttäviä. Kun mennään asukkaiden kotiin ja asukkaat ovat kotona, niin se on tärkeää, että tullaan toimeen ihmisten kanssa.
Saneerausprojektin varsinainen työvaihe aloitettiin syyskuussa, ja valmista tuli vuoden vaihteen tienoilla. Ensin tehtiin viemärisukitukset. Sen jälkeen asennettiin uudet käyttövesiputket, jotka olivat näkyvin osa asukkaille, koska ne vedettiin uusiin linjoihin. Samoihin linjoihin vedettiin uudet sähkö- ja datakaapelit keskuksesta asuntoihin. Aliurakoitsijan suorittamien kotelointien ja viimeistelytöiden kanssa tuli lopussa pieniä viiveitä, mutta yhteistyöllä nekin saatiin maaliin.
– Kaikki laatuvaatimukset täyttyivät ja dokumentointi on kunnossa. Ollaan tosi tyytyväisiä, ja hintalappukin oli merkittävästi pienempi kuin perinteisessä pitkän kaavan mallissa, Verronen summaa.
– Ehdottomasti suosittelen muillekin rivitaloyhtiöille, että ottakaa selvää ja tutustukaa Renoan toimintamalliin. Rivitalot ovat usein niin suoraviivaisia tehdä, että tällainen malli toimii hyvin niihin, Verronen päättää.