Artikkelit

Omakotitalon muoviviemärin sukitus - Renoa

Kirjoittanut anujakko | Feb 9, 2023 12:08:59 PM

Suomalaisten omakotitalojen viemäriputkistoissa on käytetty eri materiaaleja rakennusajankohdasta riippuen. Betoni oli ensimmäisiä viemäriputkimateriaaleja, joita Suomessa asennettiin ja sitä käytettiin rakentamisessa laajalti 30-50-luvuilla. 60-luvulla rakennetuissa pientaloissa pääasiallisena viemäriputkimateriaalina oli puolestaan valurauta. 70-luvulla rakentamisessa yleistyivät muoviviemärit ja muovi onkin tänä päivänä edelleen hyvin yleisesti käytetty viemärimateriaali.

Oli viemäriputken materiaali betonia, valurautaa tai muovia, vaatii se toimiakseen ylläpitoa ja kunnostusta. Omakotitaloasujat ovat betoni- ja valurautaviemäreiden kunnostamisesta tänä päivänä jo melko valveutuneita. Muovisiin viemäreihin sen sijaan liittyy jonkin verran epätietoisuutta; muoviputken ajatellaan olevan paljon pitkäikäisempi kuin se aidosti on ja remonttitarpeeseen herätään usein vasta, kun ongelmia esiintyy, eikä putkiston saneeraus sukitusmenetelmällä ole välttämättä enää mahdollista.

Lasittuminen on muoviviemärin tyypillinen haaste

Muoviviemärin tekninen käyttöikä on noin 40 vuotta*). Tekninen käyttöikä on käytössä oleviin tietoihin ja kokemukseen perustuva yleistävä keskimääräinen arvio viemärin kestävyydestä. Viemärin todelliseen käyttöikään vaikuttaa aina käyttöympäristö ja olosuhteet.

Muoviviemärin käyttöikään vaikuttavat useat tekijät, kuten putkessa kulkevan jäteveden sisältämät kemialliset aineet, lämpötilojen suuret vaihtelut sekä putken käyttöaste. Lisäksi muoviputken materiaali vaikuttaa oleellisesti käyttöikään. Monessa 60-70 -luvun taitteessa asennetuissa putkissa on käytetty muovin pehmittimiä, jotka pääsevät ajan saatossa haihtumaan, jolloin putki kovettuu, eli lasittuu. Lasittunut putki on hauras ja rikkoutuu herkästi, mikäli siihen kohdistuu mekaanista liikettä tai tärähtelyä.

Lasittumisen lisäksi toinen tyypillinen haavoittuvuus muovisissa viemäriputkissa on liitoskohdat ja niissä esiintyvät tiiviysongelmat. Muoviputken asennuksissa liitostekniikka on oleellinen osa viemärijärjestelmän kestävyyttä. Liitoksissa on käytetty muun muassa tiivistysrenkaita ja liimaliitoksia, joiden tiiviys kärsii putken lämpöliikkeestä.

Sukitus sopii erinomaisesti muoviviemäreille

Muoviputki säilyttää alkuperäisen muotonsa hyvin, joten se toimii usein hyvänä muottina uudelle putkelle. Viemäriremonttia ei kannata lykätä, sillä mikäli alkuperäinen putkisto on vaurioitunut pahasti, ei putkiston saneeraus välttämättä onnistu sukittamalla, vaan edessä on rakenteiden purkua vaativa remontti.

Putkien sukitus on tarkkaa ja vaativaa käsityötä, jonka onnistumisen takaamiseksi käytämme omaa ammattitaitoista henkilökuntaamme. Toteutamme viemärin sukitukset markkinoiden laajimman Boldan In-House Lining System®- menetelmäsertifikaatin mukaisesti. Ennen sukitusta viemärin sisäpinta käsitellään hiomapintaisella työkalulla, joka on tarpeeksi hellävarainen muoviputkelle. Työkalu irrottaa putken seinämiin kertyneen lian ja valmistelee sisäpinnan sukitusta varten. Putken sisäpinnan työstämisen jälkeen viemäri huuhdellaan puhtaaksi. Tämän jälkeen muoviputken sisään asennettava epoksilla käsitelty sukka kiinnittyy puhtaaseen ja karhennettuun muoviputken seinämään tiukasti. Näin vanhan viemärin sisään muodostuu kokonaan uusi ja itsekantava putki. Lisäksi sukitetusta viemäristä tulee yksi saumaton kokonaisuus. Liitoskohtia ei ole, sillä haarautuvat putket yhdistetään runkoviemäriin siten, että kodin viemärijärjestelmä on täysin yhtenäinen kaikilta viemäripisteiltä aina kunnan viemäriin saakka.

SELVITÄ KOTISI VIEMÄRIN KUNTO VIEMÄRIN KUVAUKSELLA

Oletko huomannut kotisi viemärin toiminnassa toistuvia haasteita tai mietityttääkö viemärin kunto? Kutsu edustajamme maksuttomalle kartoituskäynnille kotiisi. Oman talosi viemärin tilanteen saat selville viemärin kuvauksella, jonka saat meiltä Renoalta maksutta.

 

*) Tekniset käyttöiät Rakennussäätiön ohjekortti KH 90­00403 / LVI 01­10424 Kiinteistön tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot (Rakennustieto, 2008) ja Omakotiliitto, rakenteiden ja laitteiden käyttöiät