‹ Kaikki artikkelit

Mikä on omakotitalon sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä?

sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä sähkötaulu

Pientalon sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on keskimäärin 30-40 vuotta.

Kodin sähköjärjestelmän kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti ja järjestelmän kattavaa uusimista on syytä alkaa harkita, kun sen käyttöikä ylittää 30 vuotta. Sähköturvallisuusvaatimukset ovat vuosikymmenten mittaan muuttuneet ja nykyaikaiselta sähköjärjestelmältä vaaditaan aiempaa enemmän. Sähköjärjestelmän uusimista ei edellytetä sen iän perusteella, kunhan sähköasennukset on tehty ajanmukaisten säännösten mukaisesti ja ne ovat kaikin puolin ehjiä. Sähköjärjestelmän päivittäminen nykyajan määräyksiä ja asuintottumuksia vastaavaksi lisää sähköturvallisuutta ja asumismukavauutta. Pientaloasujan oppaastamme saat vinkkejä, mihin seikkoihin kotisi sähköissä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota.

Mitä tarkoittaa Sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä?

Tekninen käyttöikä on käytössä oleviin tietoihin ja kokemukseen perustuva yleistävä arvio kodin sähköjärjestelmän ja sen osien kestävyydestä edellyttäen, että rakentamisessa on noudatettu oman aikakautensa määräyksiä ja hyvää rakennustapaa. Me Renoalla käytämme sähköjärjestelmän teknisen käyttöiän perusteena Sähkötieto ry:n julkaisemaa ohjekorttia ST 96.03*).  

Kodin sähköjärjestelmän keskeisten osien käyttöiät

SÄHKÖKESKUKSET

Sähkökeskusten keskimääräinen tekninen käyttöikä on 30-40 vuotta.

Sähkökeskuksissa vuosien käytön myötä liitokset voivat löystyä tai hapettua, mikä aiheuttaa osien kuumenemista. Myös keskuksen painikkeet voivat löystyä tai irrota sekä merkkilamput vioittua. Sähkökeskuksessa voi esiintyä liiallisen lämpenemisen aiheuttamia näkyviä merkkejä kuten tummumista, jonka syy tulisi kiireellisesti selvittää ammattilaisen toimesta. Usein uusimistarpeesta kertovat merkit ovat kuitenkin piilossa ja sähköt voivat toimia normaalisti.

Sähkökeskuksissa myös tiiviys on tärkeässä roolissa. Keskus tulisi olla suojattu tilaluokituksen mukaan vedeltä, lialta ja pölyltä sekä pienistäkin aukoista keskuksiin pääseviltä jyrsijöiltä. Vanhoissa sähkökeskuksissa ei myöskään ole nykyään pakollisia vikavirtasuojalaitteita, jotka katkaisevat sähkön automaattisesti vikatilanteessa.

PISTORASIAT

Pistorasioiden tekninen käyttöikä on 20-40 vuotta.

Ajan myötä pistorasiat kuluvat, jolloin liitos pistotulpan ja rasian välillä voi löystyä. Liitoksen löystyessä pistotulpan ja pistorasian väliset metalliosat eivät kosketa toisiaan kuten pitäisi eikä pistorasia tällöin toimi oikealla tavalla. Löystyneistä liitoksista kielivät muun muassa pistorasian kipinöinti ja surina. Myös lämmön vaikutuksesta aiheutunut tummuminen pistorasiassa antaa aihetta pistorasian toiminnan tarkistamiselle. Pyydä aina ammattilainen tarkistamaan epäkunnossa oleva pistorasia.

KAAPELOINNIT JA JOHDOTUKSET

Kaapelointien ja johdotusten tekninen käyttöikä on 20-30 vuotta.

Rakenteissa kulkevien kaapelointien ja johdotusten vikoja voi olla vaikea havaita. Kotona onkin syytä reagoida kaikkiin poikkeaviin merkkeihin sähkölaitteistossa. Merkkejä vioista voivat olla esimerkiksi laitteiden käytön yhteydessä ilmenevä savun haju, tummuminen, sirinä, valojen vilkkuminen tai toistuva sulakkeiden palaminen. Syiden selvittämiseen tulee käyttää riittävät oikeudet omaavaa ammattilaista.

Oman talosi sähköjärjestelmän tilanteen saat selville sähköjärjestelmän kartoituksella, jonka saat meiltä Renoalta veloituksetta.

Varaa maksuton sähkökartoitus

Tutustu myös siihen, mikä on kodin putkiston tekninen käyttöikä tai viemärin tekninen käyttöikä.

*)Tekniset käyttöiät Sähkötieto ry:n ohjekorteista ST 96.03 Hoidon ja kunnossapidon toimenpidejaksot/Sähköinfo Severi.