Skip to content

Näin parannat kotisi sähköpaloturvallisuutta – Tarkista nämä 6 asiaa kodissasi

Sähkölaitteet edellyttävät huolellista käyttöä ja säännöllistä kunnossapitoa. Lue 6 vinkkiä, kuinka huomioida kodin sähköpaloturvallisuus.

1. TOIMIVAT JA TURVALLISET SÄHKÖLAITTEET

Käytä vain CE-hyväksyttyjä, ehjiä sähkölaitteita ja noudata aina laitekohtaisia ohjeita. Esimerkiksi kuumentuminen, kipinät, palaneen haju tai outo ääni ovat merkkejä mahdollisesta laiteviasta. Huomioi laitteen käyttöympäristön vaatimukset kuten erityiset vaatimukset kosteissa ja märissä tiloissa tai ulkona käytettäville laitteille.

2. LAITTEIDEN TURVALLINEN KÄYTTÖ

Sähkölaitteiden huolellinen ja ohjeiden mukainen käyttö on helppo ja tehokas tapa ehkäistä sähköpaloriskejä. Älä käytä vioittuneita sähkölaitteita tai laitteita, joiden johdot eivät ole ehjiä. Irrota sähkölaite pistorasiasta vetämällä pistotulpasta, ei johdosta.

Irrota sähkölaitteet verkosta silloin, kun ne eivät ole käytössä äläkä jätä pesukoneita tai liettä päälle ilman valvontaa. Älä säilytä tavaroita lieden päällä, uunissa tai saunassa ja varmista paloherkkien materiaalien riittävä etäisyys lämpenevistä sähkölaitteista kuten valaisimista ja lämmittimistä. Puhdista pölyt sähkölaitteista säännöllisesti, imuroi myös jääkaapin tausta vähintään pari kertaa vuodessa.

3. EHJÄT PISTORASIAT JA VALOKATKAISIJAT

Tarkista, että pistorasiat ja valokatkaisimet ovat tiukasti kiinnitettyjä ja ehjiä. Pistorasian löystyneistä liitoksista kielivät muun muassa pistorasian kipinöinti ja surina. Myös lämmön vaikutuksesta aiheutunut tummuminen pistorasiassa antaa aihetta pistorasian toiminnan tarkistamiselle. Pyydä aina ammattilainen tarkistamaan epäkunnossa oleva pistorasia.

Maadoitetut pistorasiat lisäävät turvallisuutta. Maadoitetun pistorasian tunnistat helpoiten pistotulpan metallisista suojamaadoitusliuskoista.

4. JATKOJOHTOJEN OIKEANLAINEN KÄYTTÖ

Jatkojohdot on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön, ei korvaamaan pysyvää pistorasian tarvetta. Älä ketjuta useita jatkojohtoja peräkkäin ja varmista, että johdot eivät jää puristuksiin esimerkiksi ovien väliin tai kalusteiden alle. Tarkista käytössä olevien jatkojohtojen kunto säännöllisesti äläkä koskaan muuta itse jatkojohdon rakennetta.

5. AJANMUKAINEN, HUOLLETTU SÄHKÖJÄRJESTELMÄ

Sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on noin 30-50 vuotta, jonka jälkeen suositellaan kattavaa sähkösaneerausta. Sähköjärjestelmän kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti ja kutsua ammattilainen tarkistamaan tilanne aina vikojen ilmetessä. Puhtaanapidosta on syytä huolehtia, sillä pöly, lika ja kosteus lisäävät riskejä. Myös tuholaiset saattavat aiheuttaa vaikeasti havaittavia vaurioita sähköjärjestelmän osiin.

Muista tarkistaa vikavirtasuojakytkimen toiminta ohjeen mukaisesti.

6. OIKEA MÄÄRÄ TOIMIVIA PALOVAROITTIMIA

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 m2 kohti jokaisessa asuinkerroksessa. On suositeltavaa laittaa palovaroitin myös jokaiseen makuuhuoneeseen ja uloskäyntireiteille.

Palovaroittimen toiminta tulisi testata kerran kuukaudessa ja aina, jos kotoa on oltu pidemmän aikaa poissa. Palovaroittimien käyttöikä on 5-10 vuotta ja ne on syytä uusia ohjeen mukaan.

Lataa ilmaiseksi pientalon sähköpaloturvallisuusopas tai pyydä asiantuntijan arvio kotisi sähköistä

Jätä yhteystiedosi lomakkeella, niin lähetämme sähköpostiisi laajan ja kattavan oppaan, kuinka voit parantaa pientalosi sähköpaloturvallisuutta. Voit myös varata maksuttoman sähköjärjestelmän kartoituksen, niin asiantuntijamme havainnollistaa miten voit parantaa sähköpaloturvallisuutta ja nykyaikaistaa kotisi ilmettä sähköverkon käyttömukavuus huomioiden.

Varaa maksuton sähkökartoitus Lataa opas