Skip to content

Kuluttajat huolissaan energian hinnoista – lämmitysremontilla säästöä kodin lämmityskustannuksiin

Yli 30 vuotta vanhojen omakotitalon omistajista viidennes arvioi lämmitysmuodon vaihtamisen omassa kodissaan tarpeelliseksi.

Alkuvuodesta 2022 teettämämme markkinatutkimuksen mukaan yli 30 vuotta vanhojen omakotitalon omistajista viidennes arvioi lämmitysmuodon vaihtamisen omassa kodissaan tarpeelliseksi. 12 prosenttia vastaajista puolestaan kertoo jo vaihtaneensa kotinsa lämmitysmuodon.

Renoa Groupin toimitusjohtaja Juha Määttä uskoo, että kiinnostus lämmitysremontteja kohtaan on energiakriisin myötä kasvanut ja kasvaa edelleen.

– Kustannusten merkittävä nousu ymmärrettävästi huolestuttaa kuluttajia ja saa pohtimaan vaihtoehtoja, miten lämmityskustannuksia voisi järkevöittää. Lämmitys muodostaa suuren osan kodin kokonaisenergiankulutuksesta ja etenkin vanhemmissa taloissa alkuperäinen lämmitysjärjestelmä ei välttämättä toimi enää tehokkaasti.

Kuluttajien huoli energiakustannuksista käy ilmi VaasaETT OY:n, Aalto-yliopiston, Suomen Omakotiliitto ry:n ja ORSI-hankkeen elo-syyskuussa omakotitaloasujille toteuttaman Energian hinta ja suomalaiset kodit-kyselyn tuloksista. Kyselyn mukaan jopa 51 prosenttia vastaajista kertoo olevansa erittäin huolissaan tulevaisuuden energian kustannuksista. Lähes puolet vastaajista kertoi suunnittelevansa jotakin energiaremonttia, yleisimmin aurinkopaneeleita, ilmalämpöpumppuja tai ilma-vesilämpöpumppuja.

Säästöä lämmityskustannuksiin on mahdollista saada vanhan järjestelmän kunnostamisella. Sähkön hinnan nousu näkyy erityisesti sähkölämmitteisten talojen lämmityskuluissa. Uusimalla vanhat lämmittimet voi energialaskuun saada merkittävää säästöä. Vuosikymmenten aikana sähköpatterit menettävät tehoaan ja nykyaikaisissa lämmittimissä on huomattavasti paremmat ominaisuudet ja säätömahdollisuudet. Motivan Elvari-tutkimuksen mukaan yli 30 vuotta vanhoissa taloissa pelkästään sähkölämmittimien ja termostaattien uusimisella kodin kokonaisenergiankulutusta voidaan pienentää 10 prosenttia ja lämmitysenergiankulutusta jopa 20 prosenttia.

– Markkinoilla on varaavia ja etäohjattavia sähkölämmittimiä, joista hyötyvät etenkin pörssisähkön käyttäjät. Varaavilla sähkölämmittimillä energiankulutusta voi laskea pienentämällä lämmittimien tehoa tai sammuttamalla ne kokonaan sähkön hinnan ollessa korkeimmillaan, Määttä kertoo.

Myös vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä menettää vuosikymmenten aikana tehoaan ja se on suositeltavaa uusia paitsi energiatehokkuuden myös vuotovahinkoriskin takia, sillä teknisen käyttöiän ylittäminen lisää vuotovahinkojen riskiä. Finanssiala ry:n mukaan lämmitysverkostot aiheuttavat viidenneksi eniten vuotovahinkoja omakotitaloissa. Markkinatutkimukseen vastanneista yli 30 vuotta vanhojen omakotitalojen omistajista 20 prosenttia arvioi lämpöverkon uudistamisen kodissaan tarpeelliseksi ja ainoastaan 11 prosenttia kertoo toteuttaneensa vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän saneerauksen. Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän uusiminen on suositeltavaa ilma-vesilämpöpumpun asennuksen yhteydessä. Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu sekä huoneilman että käyttöveden lämmitykseen. Jotta pumpun hyötysuhde on mahdollisimman korkea, on koko lämmitysverkoston oltava kunnossa ja toimittava tehokkaasti.

Ota meihin yhteyttä

Haluatko kartoittaa oman kotisi tilannetta tai kysyä lisää lämmitysremontista? Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Ota yhteyttä