Skip to content

Näin vältät viemäritukokset – 4 vinkkiä omakotitaloasujalle

utustu 4 helppoon vinkkiimme, kuinka voit helpottaa tukoksia viemärissä ja ylläpidät omakotitalosi viemärin toimivuutta.

Omakotitalon viemäröinti on monimuotoinen ja yksilöllinen kokonaisuus, johon kuuluu varsinaisten viemäriputkien lisäksi useat viemäripisteet, kuten lavuaarit, lattiakaivot sekä wc-pöntöt. Toimiva viemäristö kuljettaa likaisen veden sujuvasti pois eikä epämiellyttävä viemärin haju tai jatkuvat tukokset vaivaa.

Jotta viemäri toimii oikein, kannattaa huomioida viemärin oikea ja tarkoituksen mukainen käyttö. Mikäli viemärissä esiintyy toistuvasti tukoksia, viemäri pulputtaa tai haisee tai viemäriputkiston tekninen käyttöikä on kulunut loppuun, kannattaa viemärin kunto selvittää viemärin kuvauksella. Tutustu 4 helppoon vinkkiimme, kuinka voit helpottaa tukoksia viemärissä ja ylläpidät omakotitalosi viemärin toimivuutta.

1. Kiinnitä huomiota arkisiin asioihin ja huolehdit viemäristä pitkällä tähtäimellä

Ensimmäinen keino viemärin kunnon ylläpitoon on kiinnittää huomiota arjessa usein toistuviin tapoihin. Keskeisin nyrkkisääntö on, että viemäriin tai wc-istuimeen ei tulisi laittaa mitään sinne kuulumatonta. Rasva kertyy jäähtyessään putken seinämiin ja rasvaan tarttuu muuta viemärivedessä kulkevaa irtojätettä aiheuttaen hajuongelmia ja tukoksia viemärissä.

  • Kerää ruuanlaitossa syntynyt ylimääräinen rasva erilliseen astiaan ja vie jäähtyneenä biojätteisiin. Pienemmät rasvajäämät voi pyyhkiä talouspaperilla pannuista ja kattiloista ennen pesua.
  • Vältä huuhtelemasta ruuantähteitä keittiön lavuaariin tai wc pöntöstä alas, vie sen sijaan kaikki ylimääräinen biojäteastiaan.
  • Huuhtele multaiset perunat ja muut vihannekset erillisessä vadissa ja kaada vesi pihalle, niin vältät maa-aineksen joutumisen viemäriputkistoon.
  • Sijoita wc-tiloihin roska-astia niin vältät heittämästä hygieniatuotteita, kuten pumpulia ja vanupuikkoja wc pönttöön.
  • Harjaa likaiset kengät tai koira ennen pesua, jolloin suurin osa hiekasta ja mullasta irtoaa eikä joudu viemäriin.

2. Pidä lattiakaivo puhtaana ja ennaltaehkäise tukoksia sihdin avulla

Toisinaan suihkutiloissa viemäri ei vedä kunnolla, vaan vesi jää lattialle. Syy siihen löytyy lähtökohtaisesti suihkun lattiakaivosta, mihin on todennäköisesti kertynyt suuri määrä hiuksia tai saippuajäämiä, jotka eivät itsestään kulkeudu veden mukana putkistoon ja sen vuoksi estää veden virtaamisen. Nosta lattiakaivon päällä olevan ritilä pois. Jos ritilän alta löytyy suuri määrä irtohiuksia tai muuta likaa, älä huuhtele niitä viemäriin, vaan kerää ne roskapussiin. Lisäksi

uudemmissa lattiakaivoissa on irrotettava hajulukko, jonka voi nostaa irti ja puhdistaa. Mikäli tätä ei ole, lattiakaivossa on pieni tulppa, jonka irrottamalla pääsee käsiksi huulloslevyn takana olevaan likaan ja se on helppo poistaa sieltä. Lopuksi huuhtele lattiakaivo, hajulukko ja suihkun ritilä puhtaaksi vedellä ja aseta osat takaisin paikalleen.

Jatkossa voit ehkäistä suihkun viemärin tukkeutumista sijoittamalla lattiakaivon ritilän alle tarkoitukseen sopivan sihdin. Tiheä sihti kerää mahdolliset irtohiukset sekä muun suihkuveden mukana kulkevan roskan ja lian. Näin suihkun viemäri pysyy puhtaampana. Muista tyhjentää sihti säännöllisesti, jotta lattiakaivo pysyy avoinna. Ehjän sihdin voit käyttää uudelleen useammankin kerran.

3. Puhdista lavuaarin hajulukko

Lavuaarin tukoksen syy löytyy usein hajulukosta, joka toiminnallaan estää viemärin hajun pääsyn sisäilmaan. Hajulukkoon kertyy ajan myötä muun muassa veden mukana kulkevia hiuksia, ruuantähteitä sekä muuta likaa, jonka vuoksi lavuaari tukkeutuu.

Hajulukon avaaminen ja puhdistus suositellaan tehtäväksi ainoastaan vesitiiviissä wc- ja kylpyhuonetiloissa. Keittiön allaskaapin hajulukon puhdistuksessa kannattaa varmistua täysin, että tiiviste on ehjä ja hajulukko on varmasti paikallaan. Mikäli hajulukko ei tule puhdistuksen jälkeen kunnolla kiinni tai tiiviste on vaurioitunut, voi vesi vuotaa hajulukon ohi. Kylpyhuoneessa vahingon sattuminen ei aiheuta kosteusongelmia, mutta keittiön allaskaapissa on harmi huomattavasti suurempi.

Ennen hajulukon avaamista laita alle vati, jotta allaskaappi ei likaannu. Kieritä hajulukko varovasti auki ja poista likakertymä. Harjaa tämän jälkeen hajulukko puhtaaksi liasta. Puhdistuksen jälkeen varmista, että tiiviste on ehjä ja kunnossa. Kieritä hajulukko napakasti takaisin paikalleen.

Kun hajulukko on kieritetty paikalleen, tarkista sen pitävyys. Laita tulppa altaan pohjaan ja laske allas täyteen vettä. Sitten nosta tulppa irti, jolloin vesi virtaa kovalla paineella hajulukkoon ja ilmiantaa mahdolliset vuodot.

4. Viemäripumppu avaa wc:n viemärin tukoksen turvallisesti

Viemäritukosten avaamiseen on olemassa useita kotikonsteja, esimerkiksi viemärin avaamiseen tarkoitetut kemikaalit sekä etikan ja soodan yhdistelmä. Vahvoja kemikaaleja käytettäessä käyttöohjeita tulee noudattaa tarkasti ja muistaa, että ne eivät käytettäväksi wc-istuimissa tai tiski- ja astianpesukoneissa.

WC:n tukoksen avaamiseen kannattaa käyttää viemäripumppua. Jos wc:n vesi ei kulje kunnolla viemäriin, älä vedä wc-pönttöä uudestaan, sillä ikävimmillään vesi voi tulvia lattialle. Aseta viemäripumppu tiiviisti wc-istuimen aukkoon ja pumppaa reippaasti muutamia kertoja. Jämäkkä

pumppaus auttaa tukoksen liikkeelle viemäriputkistossa ja vesi pääsee kulkemaan. Toimenpide on vain ensiapu ongelman helpottamiseksi, sillä pumppaus siirtää wc:n tukoksen viemäriputkistossa eteenpäin, mutta ei täysin poista sitä.

Selvitä kotisi viemärin kunto viemärin kuvauksella

Jos kotisi viemäri tukkeutuu toistuvasti, pulputtaa tai sieltä nousee epämiellyttävää hajua, kannattaa viemärin kunto selvittää. Oman kotisi viemärin tilanteen saat selville viemärin kuvauksella, jonka saat meiltä Renoalta maksutta.