‹ Kaikki artikkelit

Miksi sähkösaneeraus on ajankohtainen yli 30 vuotta vanhoissa omakotitaloissa?

sähkösaneeraus maadoitetut pistorasiat

Sähköjärjestelmä ja siihen kuuluva laitteisto vanhenee vuosien saatossa sekä tekniikan osalta että kuluessaan käytössä. Kokonaisvaltaista sähkösaneerausta on syytä harkita, kun talon sähköjärjestelmän ikä ylittää 30 vuotta. Sähköjärjestelmän uusimista ei edellytetä sen iän perusteella, kunhan sähköasennukset on tehty ajanmukaisten säännösten mukaisesti ja ne ovat kaikin puolin ehjiä.

Vuosikymmenten aikana niin sähkötekniikka kuin asumistottumukset ovat muuttuneet ja sähkölaitteiden määrä kodeissa on lisääntynyt merkittävästi. Sähköjärjestelmän päivittämisen myötä nykyajan määräyksiä ja asuintottumuksia vastaavaksi kodin sähköturvallisuus lisääntyy ja nykyaikainen sähköjärjestelmä vastaa tämän päivän asumistottumuksia.

Sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä auttaa arvioimaan uudistamistarpeen

Sähköjärjestelmälle sekä siihen kuuluville osille on määritelty tekninen käyttöikä. Sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on noin 30-40 vuotta. Tekninen käyttöikä on käytössä oleviin tietoihin ja kokemukseen perustuva yleistävä arvio kodin sähköjärjestelmän ja sen osien kestävyydestä edellyttäen, että rakentamisessa on noudatettu oman aikakautensa määräyksiä ja hyvää rakennustapaa. Tekninen käyttöiän ylittänyt sähköjärjestelmä saattaa olla vielä toimintakuntoinen, mutta teknisen käyttöiän ylittäminen lisää riskejä. Siksi pintojen alla kulkeva omakotitalon sähköjärjestelmä on suositeltavaa kunnostaa ennakoiden. Me Renoalla käytämme sähköjärjestelmän teknisen käyttöiän perusteena Sähkötieto ry:n julkaisemaa ohjekorttia ST 96.03.

Sähkötekniikka ja asumistottumukset ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana

Vuosien mittaan niin sähkölaitteissa kuin sähköasennuskäytännöissä on tapahtunut muutoksia ja sähköllä toimivien laitteiden määrä arjessamme on lisääntynyt merkittävästi. Vanhaa sähköjärjestelmää ei ole mitoitettu kaikille nykypäivänä käytössä oleville sähkölaitteille, eikä se vastaa tämän päivän asumistottumuksia.

Tyypillinen haaste vanhoissa taloissa on, että pistorasiat eivät riitä kaikille tänä päivänä käytössä oleville laitteille. Etenkin keittiössä sekä television ja työpisteiden läheisyydessä joudutaan usein turvautumaan jatkojohtovirityksiin. Jatkojohtojen käytössä on kuitenkin tärkeää muistaa, että ne ovat tarkoitettu ainoastaan väliaikaiseen käyttöön.

Maadoitus on tullut pakolliseksi vasta 1990-luvun alkupuolella, joten sitä ennen rakennetuista taloista maadoitus todennäköisesti puuttuu. Vikavirtasuoja puolestaan on tullut pakolliseksi 1998. Maadoitus ja vikavirtasuojaus lisäävät sähkönkäyttöön turvallisuutta suojaamalla niin sähkölaitteita kuin kodin asukkaita, joten niiden päivittämistä ajan tasalle kannattaa harkita.

Kodin energiatehokkuus paranee

Tänä päivänä vanhat sähköpatterit ja loisteputkivalaisimet toimivat heikonlaisesti. Uusimalla kodin sähköllä toimivat patterit ja päivittämällä kodin valaisimet led-valaisimiin, voit parantaa kodin energiatehokkuutta. Nykyaikaisissa sähkölämmittimissä on paremmat säätömahdollisuudet ja ne lämpenevät tehokkaasti. Motivan selvityksen mukaan vaihtamalla sähkölämmittimet ja termostaatit voi talon kokonaisenergiankulutus laskea jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutus 20 prosenttia.

Sähkösaneerauksen yhteydessä on kannattavaa vaihtaa vanhat sähköpatterit nykyaikaisiin malleihin. Me Renoalla asennamme Purmon öljytäytteisiä pattereita, jotka varaavat lämpöä, joten sähkön kalleimpina tunteina lämmityksen voi laskea alemmalle tasolle tai kytkeä kokonaan pois päältä. Patterit on täytetty ympäristöystävällisellä rapsiöljyllä ja niiden tuottama lämpö on tasaista ja miellyttävää.

Halutessasi vaihdamme sähkösaneerauksen yhteydessä kiinteät loisteputkivalaisimet nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin led-valaisimiin. Voimme myös tehostaa valaistusta lisäämällä valaistuksen määrää sisällä ja ulkona.

Pyydä asiantuntijan arvio kodin sähköistä

Varaa aika maksuttomaan sähköjärjestelmän kartoitukseen, niin kerromme sinulle, miten voit nykyaikaistaa kotisi sähköjärjestelmän käyttötarpeitasi vastaavaksi.

Varaa maksuton sähkökartoitus