Skip to content

Kumpi omakotitalon lämmitykseen – maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu

Maalämpöpumpun ja ilma-vesilämpöpumpun välillä valinta voi olla vaikeaa. Molemmissa on suuri säästöpotentiaali, mutta valinnan tehdäkseen on hyvä ymmärtää niiden keskinäiset erot.

Kun on aika päivittää omakotitalon lämmitysjärjestelmä energiasäästävään, ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon, nousee eteen usein kysymys siitä, valitaanko maalämpö vai ilma-vesilämpöpumppu. Molemmat järjestelmät tarjoavat merkittäviä etuja perinteisiin lämmitysmuotoihin verrattuna, mutta niiden soveltuvuus vaihtelee talon tarpeiden ja asennusolosuhteiden mukaan. 

 

Maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun erot

Tekninen ero

Maalämpö perustuu maaperän tasaisen lämpötilan hyödyntämiseen. Käytännössä siis maahan asennetaan nestetäytteinen putki, jonka kautta kerätään lämpöä maaperästä, kalliosta tai vesistöstä. Maalämpöpumppu siirtää tämän lämpöenergian talon lämmitysjärjestelmään. Maalämpö saadaan tehokkaasti käyttöön alueilla, joilla on riittävästi tilaa kaivojen poraamiseen. 

Ilma-vesilämpöpumppu puolestaan ottaa lämmön ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kuten lattialämmitykseen tai pattereihin. Tämä teknologia ei vaadi putkien poraamista, vaan lämpö kerätään ilmasta. Ilma-vesilämpöpumppu on näin ollen maalämpöön verrattuna helpompi ja nopeampi asentaa, mutta sen energiatehokkuus vaihtelee enemmän vuodenaikojen mukaan – erityisesti talvella, kun ulkoilman lämpötila laskee.

Asennus

Maalämpöjärjestelmän asennus on yleensä laajempi projekti, joka vaatii kaivuutöitä. Maalämmön asentamiseen tarvitaan lupa. Asennuksen aikana porataan tila putkelle, minkä jälkeen putket asennetaan maan alle. Tästä syystä maalämpö soveltuu erityisesti isoille pihoille tai alueille, joissa maaperän rakenne sallii kaivojen poraamisen. Maalämpö pystytään asentamaan myös pienille tonteille.

Ilma-vesilämpöpumpun asennus puolestaan on hieman yksinkertaisempaa ja vähemmän tilaa vievää. Laitteen ulkoyksikkö asennetaan ulos talon ulkoseinustalle, ja se liitetään sisätiloissa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Asennuksen nopeus tekee ilma-vesilämpöpumpuista suositun vaihtoehdon alueille, joissa tilan ja maaperän olosuhteet eivät mahdollista maalämmön asentamista.

Maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun kustannukset

Molemmat lämpöpumppujärjestelmät tarjoavat merkittäviä säästöjä verrattuna perinteisiin öljy- tai sähkölämmitysjärjestelmiin. Parhaimmillaan maalämpö tuo jopa 85 prosentin ja ilma-vesilämpöpumppu 75 prosentin säästöt lämmityskustannuksiin.

Maalämmön tuottama energia on ilmaista. Vaikka itse lämmitysjärjestelmän asentaminen voi tuntua kertakustannuksena kovalta, maksaa se itsensä takaisin keskimääräisesti 5-8 vuoden aikana. Maalämpö tuottaa suhteessa enemmän energiaa kulutettuun sähköön nähden kuin ilma-vesilämpöpumppu, mikä näkyy tuntuvina säästöinä etenkin suurissa taloissa.

Myös ilma-vesilämpöpumpun säästöpotentiaali on merkittävä. Se tuottaa suurimman osan energiasta pitkin vuotta ilmaiseksi, mutta kovimmilla, yli -21 asteen pakkasilla laite siirtyy hyödyntämään sähköä. Talvella ulkoilman kylmentyessä myös laitteen täytyy työskennellä enemmän maalämpöön verrattuna. Tästä huolimatta ilma-vesilämpöpumppu on monesti edullisempi vaihtoehto asennuskustannusten alhaisemman hinnan vuoksi.

Verottajan tarjoama kotitalousvähennys kattaa osan lämmitysjärjestelmän uusimisen asennuskustannuksista. Lisäksi valtiolla on tukiohjelma fossiilisista polttoaineista luopuville omakotitalon omistajille. 

Ympäristöystävällistä säästöä omakotitalon lämmityskuluihin

Sekä maalämpö että ilma-vesilämpöpumppu tarjoavat ekologisia ja kustannustehokkaita vaihtoehtoja omakotitalon lämmitykselle. Mikäli et ole varma, kumpi lämmitysmuoto olisi sinun taloosi toimivampi, ole meihin yhteydessä!

Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan kustannustehokkaimman vaihtoehdon. Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen on investointi, joka maksaa itsensä takaisin niin taloudellisesti kuin ympäristön kannalta pitkällä aikavälillä.

Varaa maksuton lämmityksen kartoitus!