Sähkö on arkinen osa elämäämme ja tärkeä osa arjen askareitamme. Sähkökatkojen varalle onkin hyvä valmistautua etukäteen. Luonnonilmiöt kuten myrskyt, ukkoset ja voimakkaat lumisateet voivat aiheuttaa pitkittyneitä sähkökatkoja. On myös mahdollista, että sähköä joudutaan säännöstelemään ja turvautumaan suunniteltuihin alueellisiin sähkökatkoihin. Kotitalouksia koskevat suunnitellut sähkökatkot kestävät maksimissaan kaksi tuntia, jolloin sähkökatko ei ehdi vaikuttaa esimerkiksi kodin kylmälaitteisiin tai lämmitykseen.
Kytke sähkölaitteet pois päältä sähköjen katketessa
Jos sähköt menevät kodissasi poikki tarkista, ettei kyse ole sulakkeen palamisesta tai sähkölaitteen rikkoutumisesta. Sähkökatkosta on tarpeen ilmoittaa sähköyhtiöille vain, jos havaitset, että sähkölinjat ovat vaurioituneet.
Sähkökatkon alkaessa tarkista, että kaikki kodinkoneet, sähkölaitteet ja valot ovat pois päältä, jotta ne eivät aiheuta vaaratilanteita sähköjen palauduttua, mikäli ketään ei ole tällöin kotona. Voit jättää yhden valaisimen päälle, jotta tiedät milloin sähköt palaavat. Laita myös sähköpatterit pois päältä.
Jos jääkaappi alkaa lämmetä, syö sieltä nopeasti pilaantuvia ruokia. Pakastimen sisältö säilyy hyvänä noin vuorokauden ilman sähkö. Vältä sähköjen katkettua jääkaapin ja pakastimen turhaa avaamista. Talvella jääkaapin ja kovilla pakkasilla myös pakastimen sisältö säilyvät hyvänä ulkona. Sähkökatkon pitkittyessä kannattaa tarkkailla, että kylmälaitteen sulamisesta aiheutuva vesi ei pääse aiheuttamaan vahinkoja.
Kun sähköt palaavat, älä kytke sähkölaitteita päälle samanaikaisesti välttääksesi kuormituspiikin, joka voi katkaista sähköt uudelleen. Laita sähköpatterit päälle eri huoneissa puolen tunnin välein, lämmitä sauna vasta seuraavana päivänä ja valmista ruoka mieluummin mikroaaltouunilla kuin hellalla tai uunissa. Tarkista sähköjen palauduttua, että kylmälaitteet alkavat toimia normaalisti.
Veden tulo ja viemärin käyttö sähkökatkon aikana
On mahdollista, että veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana. Jos hanasta tulee vettä, laske sitä talteen kannelliseen astiaan. Vesijohtovettä voi juoda, mikäli veden väri ja haju ovat normaaleja. Sähkökatkojen varalle kotiin tulee varata erikseen juomavettä tai muuta juotavaa sekä kannellisia astioita, joihin vettä voi varastoida. Jos veden tulo lakkaa, käytä vettä vain välttämättömimpään. Kotiin kannattaa varata käsidesiä sekä puhdistusliinoja henkilökohtaista hygieniaa ja siivousta varten. Sähkökatkon aikana wc:n voi vetää kerran. Tämän jälkeen säiliö ei enää täyty. Viemärin käyttöä on suositeltavaa välttää sähkökatkon aikana.
Kun sähköt palaavat, veden tulo ei välttämättä ala heti. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä, kunnes se kirkastuu.
Putket voivat jäätyä lämpötilan laskiessa
Putkien jäätyminen ja sulaminen voivat rikkoa putken ja aiheuttaa vesivahingon. Vesiputket voivat jäätyä, jos putkien ympärillä oleva lämpötila laskee lähelle nollaa. Myös vesimittari tulee suojata pakkaselta, jotta se ei jäädy. Jos mahdollista, hyödynnä takkaa tai muita vaihtoehtoisia keinoja lämmitykseen. Jos putket ovat vaarassa jäätyä kannattaa rakennuksen sisällä olevan käyttövesiverkoston sulkuventtiili sulkea, tyhjentää putket ja kytkeä käyttövesipumppu pois käytöstä.
Jos putket pääsevät jäätymään, kannattaa paikalle kutsua LVI-alan ammattilainen sulattamaan putket ja tarkistamaan niiden kunto.
Pidä yllä kotivaraa
Varaa jokaiselle perheenjäsenelle kolmeksi vuorokaudeksi huoneenlämmössä säilyviä elintarvikkeita, jotka maistuvat sellaisenaan tai joita voi valmistaa esimerkiksi retkikeittimellä tai grillissä. Varaa myös juomavettä sekä kannellisia astioita veden varastointia varten. Hanki taskulamppuja ja sijoita ne sellaiseen paikkaan, josta löydät ne helposti myös pimeässä. Tiedotusta varten hanki paristoilla tai akulla toimiva radio. Varaa taskulamppuihin ja radioon riittävästi paristoja. Muista myös kipu- ja kuumelääkkeet sekä henkilökohtaiset lääkkeet.
Haluatko lisätietoa kodin sähköistyksestä turvallisella ja nykyaikaisella tavalla?
Lue myös, miten voit pienentää kodin energiankulutusta: Näin pienennät kodin energiankulutusta