Skip to content

Omakotitalon omistaja: tee nämä huoltotoimet syksyllä

Omakotitalon omistajan kannattaa valmistautua syksyyn tarkistuslistan avulla. Keräsimme yhteen tärkeimmät tarkistettavat ja huollettavat asiat.

Omakotitaloasujat tietävät, että talon huoltamisessa riittää työtä. Säännöllisillä tarkastuksilla ja huoltamisella voi kuitenkin parhaimmillaan välttää kalliit remontit.

Monet omakotitalon huoltotoimenpiteet eivät ole riippuvaisia vuodenajasta. Tärkeintä on, että ne tehdään säännöllisesti. Huoltotoimenpiteille on kuitenkin järkevää varata vuodenkierrossa oma aika, jotta ne eivät unohdu. Otollisinta aikaa ovat kevät ja syksy, kun vuodenaikaan liittyvää tehtävää on joka tapauksessa. Syksyllä ajankohtaisia huoltotoimia ovat esimerkiksi sadevesikourujen puhdistus ja lämmitysjärjestelmän kunnon tarkistus.

Kokosimme listan toimenpiteistä, jotka omakotitalon omistajan kannattaa tehdä syyshuollon yhteydessä.

1. Puhdista sadevesikourut

Kesällä sadevesikouruihin kerääntyy esimerkiksi koivun siemeniä, syksyllä taas kuolleita lehtiä. Paras aika sadevesikourujen puhdistamiseen on lehtien putoamisen jälkeen, mutta ennen pakkasia. Tarkista samassa yhteydessä myös sadevesikaivojen ritilät, jotta sadevesi pääsee valumaan esteettä kaivoon. 

2. Tarkista salaojakaivojen tilanne

Salaojakaivojen toimintaa kannattaa pitää silmällä, etenkin jos niiden asentamisesta on jo aikaa. Esimerkiksi veden vuotaminen kellariin on usein merkki siitä, että salaojat eivät toimi, kuten pitäisi. Salaojat on hyvä tarkistuttaa ammattilaisella vähintään 10 vuoden välein. Syksyllä voi suorittaa pienen kuntotarkistuksen kurkkaamalla salaojituksen lietepesään ja poistamalla sinne mahdollisesti kertynyt sakka.

3. Tarkista vesikaton, julkisivun ja ikkunoiden kunto

Syksyllä tunnetusti sataa vettä vähän joka suunnasta. Onkin tärkeää, että vettä ei pääse vuotamaan talon rakenteisiin. Vesikaton, julkisivun ja ikkunoiden tarkistaminen mahdollisten reikien, halkeamien tai irronneiden eristeiden varalta saattaa hyvinkin säästää työläältä vesivahingolta. 

4. Tarkista lämmitysjärjestelmän kunto

 Talon lämmitysjärjestelmä kannattaa testata ennen varsinaisen lämmityskauden alkamista. Näin mahdollisten vikojen korjaamiseen jää riittävästi aikaa, eikä asukkaiden tarvitse palella.

Mikäli ilmalämpöpumppua ei ole huollettu keväällä, kannattaa se tehdä viimeistään syksyllä. Ilmalämpöpumpun keskusyksikön tarkastamisen lisäksi on hyvä puhdistaa sisäyksiköiden suodattimet. 

5. Kurkista ylä- ja alapohjaan

Ryömintätilan tai ylä- ja alapohjan tarkistaminen unohtuu helposti, varsinkin jos kaikki tuntuu toimivan normaalisti. Kevät ja syksy ovat hyvää aikaa tarkistaa, ettei niissä ole vuotokohtia tai esimerkiksi eläinten pesiä ja kulkureittejä.

6. Varmista, että putket eivät pääse jäätymään

Tarkista ulkona ja välitiloissa kulkevat vesiputket. Jos niiden ympärillä ei ole riittävästi eristystä, on kovien pakkasten aikaan vaarana putkien jäätyminen ja pahimmillaan vesivahinko. Riskipaikoissa kulkevat putket kannattaa eristää tai varustaa lämpökaapeleilla.

Putkiston kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti muutenkin. Esimerkiksi erilaiset vuodot voi paikantaa tarkkailemalla vedenkulutusta tai epäilyttäviä värjäymiä rakenteissa. On hyvä muistaa, että talon putkiston käyttöikä
 on rajallinen, omakotitalossa 25-50 vuotta materiaaleista ja rakennusajankohdasta riippuen.

7. Tarkista myös harvoin mieleen tulevat kohteet

Omakotitalosta löytyy runsaasti erilaisia huolto- ja tarkistusluukkuja, joiden olemassaolosta moni ei edes tiedä. Tällaisia ovat esimerkiksi jätevesiviemäreiden tarkastuskaivot, mahdolliset perusvesikaivot sekä käyttövesien ja lattialämmitysten jakotukit. Ota selvää, millaisia erilaisia tarkastettavia kohteita ja tiloja talossasi on, ja lisää ne kevät- tai syyshuollon asialistalle.

Löytyikö syyshuollon aikana jotain huolestuttavaa tai jäikö jokin oman talon kuntoon liittyvä asia mietityttämään? Varmista itsellesi asumisrauha – ota yhteyttä ja varaa maksuton kuntokartoitus Renoalta!