Lämmitysjärjestelmä vaatii säännöllistä kunnossapitoa ja uudistamista. Ennen lämmityskauden alkamista kannattaa muistella edellistä talvea ja silloin ilmenneitä ongelmia. Itsestään ongelmat eivät ole kesän aikana korjaantuneet, joten toimenpiteisiin kannattaa ryhtyä heti. Syksy on joka tapauksessa hyvää aikaa tarkistaa, että kaikki toimii, kuten pitää.
Kokosimme huoltotoimien tueksi muistilistan, jonka avulla on helppo käydä kiinteistön laitteet läpi.
Muistilista lämmitysjärjestelmän kunnon tarkistamiseen
1. Tarkista pattereiden toimivuus vesikiertoisessa järjestelmässä
Ennen lämmityskauden käynnistymistä kannattaa tarkistaa järjestelmän vedenpaine. Jos paine on laskenut, on syytä selvittää miksi – onko järjestelmässä vuotoja vai onko esimerkiksi paisunta-astia tai varoventtiili rikkoutunut. Jos vuotoja ei ole havaittavissa voi järjestelmään lisätä vettä sen verran, että paine nousee normaaliksi, mutta on tärkeää seurata, että paine ei lähde laskemaan.
Tämän jälkeen etenkin vanhat patterit ilmataan. Pattereihin kertynyt ilma estää lämmön tasaisen leviämisen koko patteriin. Joskus vanhassa järjestelmässä saattaa kertyä myös ruostesakkaa patterin venttiiliin. Tästä syystä vesi ei pääse kiertämään patterissa kunnolla. Tähän usein auttaa venttiilin vääntely tai paineleminen.
Kun vesikiertoisen järjestelmän toiminnassa alkaa olemaan toistuvia ongelmia, on yleensä aika pyytää ammattilista tarkistamaan järjestelmän kunto.
2. Sähköpattereiden huoltaminen
Sähköpatterit ovat hyvin helppohoitoisia. Ennen lämmityskauden alkamista patterit puhdistetaan kesän aikana kertyneestä pölystä ja liasta. Iso määrä pölyä saattaa aiheuttaa pahimmillaan palovaaran. Tämän jälkeen patterin toimivuuden voi tarkistaa laittamalla ne hetkeksi päälle.
Sähköpattereiden kohdalla on hyvä huomioida, että vanhat patterit kuluttavat huomattavasti enemmän sähköä, kuin nykyaikaiset mallit. Sähköpattereiden säännöllinen uusiminen tuokin säästöjä pitkällä aikavälillä.
3. Tarkista lämmitysjärjestelmän laitteiden kunto
Oli lämmitysjärjestelmän muoto mikä tahansa, kannattaa ennen lämmityskauden alkamista tarkistaa, että keskusyksikkö toimii moitteetta, eikä siellä ole esimerkiksi vikailmoituksia. Näin sinulle jää aikaa korjata laite hyvissä ajoin ennen kylmiä kelejä.
Samalla voit tarkistaa mahdollisen kiertovesipumpun kunnon. Normaalisti toimiessaan kiertovesipumppu on hiljainen laite, joten omituiset äänet pumpun käydessä saattavat kertoa vikatilasta.
Varaajan toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisesti, mutta viimeistään syksyllä ennen lämmityskauden alkamista kannattaa tutkia varaajan ympäristö mahdollisten vuotojen varalta.
4. Lattialämmityksen toiminnan tarkistaminen
Vesikiertoiseen lattialämmitykseen pätevät samat neuvot kuin vesikiertoisten pattereiden kunnon tarkistamiseen. Ennen lämmityskautta kannattaa tarkistaa termostaattien ja venttiilien toiminta. Lattialämmityksen jakotukilta on helppo tarkistaa, alkavatko kaikki putket lämpiämään kun lämmityksen käynnistää.
Lattialämmitykseen harvemmin kertyy esimerkiksi ruostetta tai sakkaa, joten mahdolliset vikatilat johtuvat yleensä termostaatin osien kulumisesta.
5. Ilmalämpöpumpun huoltaminen
Syksy on hyvää aikaa huoltaa lämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on suositeltavaa puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa, mutta viimeistään tämä on hyvä tehdä syksyllä. Sisäyksikön suodattimiin tai kennoon kertynyt pöly estää pumpun tehokkaan toiminnan.
Suodattimien puhdistaminen on helppoa mallista riippuen imuroimalla tai vesihanan alla pesemällä. Kennon puhdistaminen kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi, sillä kenno on hyvin herkkä rikkoutumaan.
Muista myös huolellinen tiivistäminen
Lämmitysjärjestelmän toimivuuden lisäksi on tärkeää, että kiinteistön ikkunoista tai ovista ei vuoda lämpöä ulos ja kylmää ilmaa sisään. Uusissa ovissa ja ikkunoissa vuotokohdat ovat vähäisempiä, mutta etenkin vanhemmissa taloissa veto voi olla isokin ongelma.
Ikkunoihin ja oviin asennetut erilliset tiivisteet kuluvat ajan mittaan, joten niiden uusiminen saattaa olla ajankohtaista. Käy tiivisteet huolellisesti läpi ja uusi vanhentuneet tai irronneet – näin voit säästää yllättävänkin paljon talven lämmityskuluissa!
Mietityttääkö oman lämmitysjärjestelmän kunto? Ei huolta, me autamme. Ota yhteyttä ja takaa itsellesi asumisrauha kovillakin pakkasilla!