Pitääkö ukkoskelin aikana ottaa töpselit pois seinästä? Mihin ukkonen yleensä iskee, kun se iskee taloon? Keräsimme tähän artikkeliin tärkeimmät ukkoseen ja sähköturvallisuuteen liittyvät asiat.
Kodin suojaaminen ukkosella on tärkeää, jotta vältytään talolle tai omaisuudelle aiheutuvalta vahingolta. Vaikka onkin äärimmäisen harvinaista, että salama iskisi suoraan taloon, on tämäkin mahdollisuus hyvä huomioida erityisesti haja-asutusalueilla.
Sähköturvallisuuteen ukkosella kuuluu niin herkimpien laitteiden suojausta, kuin mahdollisen salamaniskun maadoittaminen ukkossuojauksen avulla. Tärkeitä huomioitavia asioita ovat myös kiinteistön ulkopuoliset tekijät, kuten korkeiden puiden sijainti talon välittömässä läheisyydessä.
Töpselit pois seinästä – kolme vinkkiä kodin suojaamiseen ukkosella
1. Irrota sähköpistokkeet ja -kaapelit
Nykyaikaisissa laitteissa on esimerkiksi mikrosiruja ja muuta elektroniikkaa, joka on erityisen herkkää virtapiikeille. Ukkosen aikana kannattaa ottaa kaikkien sähkölaitteiden töpselit irti seinästä ja välttää esimerkiksi puhelimen lataamista.
Ukkoseen varautuminen vaihtelee hieman asuinpaikan mukaan. Isommissa kaupungeissa sähkölinjat ovat yleensä maan alla, kun taas haja-asutusalueilla ne kulkevat vielä suurimmaksi osaksi ilmassa. Sähkölinjaan iskevä salama aiheuttaa erittäin voimakkaan jännitteen, joka saattaa edetä linjaa pitkin jopa kahden kilometrin päähän. Siksi sähkölaitteiden vauriot ovatkin verrattain yleisiä. Tukesin mukaan ukkonen hajottaa vuodessa tuhansia laitteita.
Myös isommat kodinkoneet, kuten kylmälaitteet, voi huoletta ottaa pois verkkovirrasta. Ukkonen ei yleensä kestä tuntia pidempää, ja tänä aikana esimerkiksi pakkanen ei vielä ehdi sulaa.
2. Muista ylijännitesuojaus
Sähkölaitteiden suojaus voidaan toteuttaa sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla. Ylijännitesuojaus turvaa kiinteistön sähkölaitteet, vaikka ne olisivat unohtuneet ukkosen ajaksi kiinni sähköverkkoon. Ylijännitesuojaus ei ole pakollinen, mutta se on kannattava panostus kodin sähköturvallisuuteen.
Ylijännitesuojaus asennetaan automaattisesti uusiin sähköjärjestelmiin. Siksi sähkölaitteet ovat suuremmassa vaarassa vanhoissa taloissa, joiden sähköjärjestelmä saattaa usein olla jo ylittänyt käyttöikänsä. Omakotitalon sähköjärjestelmän kunnon tarkistaminen ja järjestelmän mahdollinen uusiminen kannattaakin toteuttaa hyvissä ajoin.
Väärin asennettu ylijännitesuojaus aiheuttaa pahimmillaan jopa tulipaloriskin. Ylijännitesuojan asennus kannattaakin toteuttaa ammattilaisen avulla.
3. Harkitse ukkossuojauksen asentamista
Salama tekee todennäköisemmin tuhoja haja-asutusalueella sijaitseviin omakotitaloihin kuin tiiviisti rakennetuilla kerrostaloalueilla. Salama iskee rakennuksissa usein kattoon, katolla olevaan televisioantenniin tai savupiippuun. Salaman iskiessä suoraan rakennukseen on äärimmäisen harvinaista, että salama kulkeutuu sisätiloihin. Useimmat vaaratilanteet johtuvat salamaniskun aiheuttamista tulipaloista.
Ukkossuojaus on pakollinen vain tietyissä, esimerkiksi palavien aineiden säilytyksessä käytettävissä rakennuksissa, eikä sen asentaminen tavalliseen asuinkiinteistöön ole välttämätöntä. Se kuitenkin suojaa kiinteistöä mahdolliselta salamaniskulta hyvin.
Ukkossuojaus toteutetaan laitteilla tai rakenteilla, jotka ohjaavat salamaniskun turvallisesti maahan. Ukkossuojausta kannattaa harkita esimerkiksi sellaisilla alueilla, joilla esiintyy ukkosia keskimääräistä enemmän.
Vanhat, hyvät vinkit pätevät yhä ukkosella
Jos kiinteistön läheisyydessä kasvaa esimerkiksi korkeita puita, on hyvä harkita niiden kaatamista. Ukkosella salama osuu hyvin todennäköisesti juuri puuhun, jolloin on riski puun kaatumiselle talon tai esimerkiksi autojen päälle.
Ukkosella tuuliolosuhteet saattavat yltyä myrskyksi. Tällöin voimakas tuuli herkästi riepottelee mennessään kaiken ulkokalusteista huonosti kiinnitettyihin kattoihin ja rakenteisiin. Tuulen mukana lentävä romu saattaa vaurioittaa esimerkiksi sähkölinjoja. Ukkosella kannattaa siirtyä sisätiloihin ja sulkea ovet ja ikkunat. Vaikka on äärimmäisen harvinaista, että salama iskee sisälle, on hyvä varmuuden vuoksi välttää oleskelua tulisijojen läheisyydessä.
Ennaltaehkäisy on paras keino huolehtia kiinteistön sähköturvallisuudesta ukkosella. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä vältät monta mahdollista vaaratilannetta.
Kiinnostaako kotisi sähköturvallisuuden parantaminen?
Tutustu omakotitalon sähkösaneeraukseen ja sen tuomiin hyötyihin. Varaa myös maksuton kartoitus kotiisi niin saat tietää lisää oman sähköjärjestelmäsi tilanteesta.