Skip to content

Näin pienennät kodin energiankulutusta – huomioi erityisesti lämmitys ja veden käyttö

Kiinnittämällä huomiota kodin energiankulutukseen voit saada merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. Lue lisää!

Kiinnittämällä huomiota kodin energiankulutukseen voit saada merkittäviä säästöjä sähkölaskuun. Lisäksi järkevällä kulutuksella energiansaanti voidaan taata paremmin ja teet myös ympäristöteon. Tarkkailemalla kodin lämmitysjärjestelmän ja vesikalusteiden kuntoa sekä huoltamalla ja uusimalla niitä, voit vaikuttaa merkittävästi kodin energiankulutukseen. Pelkillä säätölaitteisiin ja käyttötapoihin liittyvillä toimilla voidaan säästää jopa 30–40 % kodin kokonaisenergiankulutuksesta.

1. Säädä huonelämpötila oikealle tasolle

Laskemalla huonelämpötilaa vain yhdellä asteella, voi lämmityskuluihin saada säästöä jopa 5 prosenttia. Sopiva huonelämpötila on noin 20-22 astetta, makuuhuoneissa vielä alhaisempi noin 18-21 astetta. Lämpötila kannattaa säätää huonekohtaisesti ja laskea lämpötilaa sellaisissa tiloissa, joissa ei oleskella jatkuvasti. Huonekohtaisia lämpötiloja voi seurata helposti laittamalla jokaiseen huoneeseen lämpömittarin. Oikean huonelämpötilan saat mittaamalla lämpötilan keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta.

2. Tarkkaile veden käyttöä

Kodin energiankulutuksesta noin 15 % kuluu käyttöveden lämmitykseen. Veden kulutukseen voit vaikuttaa eniten lyhentämällä suihkussa käyttämääsi aikaa, sillä suurin osa vedenkulutuksesta liittyy hygieniaan. Jos kotoa löytyy tiskikone, käsin tiskaamista on syytä välttää veden säästämiseksi. Pyykinpesukone kannattaa laittaa käyntiin vain täytenä ja välttää liian korkeiden pesulämpötilojen käyttämistä.

Lämpimälle käyttövedelle tulee syöttää oikea lämpötila vesijohtoverkkoon. Sopiva lämpötila lämpimälle käyttövedelle on 50-55 °C, jolloin veden lämpötila varaajassa tulisi olla 55-65 °C.

Tarkista säännöllisesti myös kotisi vesikalusteiden kuten wc-istuinten ja hanojen kunto. Pienikin vuoto vesikalusteessa lisää vuotuista vedenkulutusta merkittävästi, joten rikkinäiset kalusteet kannattaa vaihtaa viipymättä uusiin. WC-istuimen mahdolliset vuodot voi tarkistaa asettamalla paperinpalan istuimen taakse. Jos paperi kastuu, istuin vuotaa ja se on syytä vaihtaa uuteen.

3. Tarkista lämmitysjärjestelmän kunto ja uusi tarvittaessa vanhat sähköpatterit tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä

Käyttötottumuksien muuttamisen lisäksi energiankulutukseen voi vaikuttaa merkittävästi huolehtimalla, että kodin lämmitysjärjestelmä toimii tarkoituksenmukaisesti. Mikäli lämmitysjärjestelmän uudistaminen on kodissasi ajankohtaista, remontti kannattaa toteuttaa nyt. Uudistettu lämmitysjärjestelmä lämmittää kotisi energiatehokkaasti ja saat säästöä energialaskuun.

sähkölämmitys

Sähköpattereiden tekninen käyttöikä on 20-30 vuotta, jonka jälkeen ne on suositeltavaa vaihtaa uusiin riittävän lämmitystehon takaamiseksi. Vanhojen sähköpattereiden vaihdon myötä kodin energiankulutus pienenee ja asumismukavuus kohenee. Vaihtamalla sekä sähköpatterit että termostaatit, talon kokonaiskulutus voi laskea jopa 10 % ja lämmitysenergian kulutus 20 %. Yli 30-vuotiaat patterit kannattaa uusia jo pelkästään energiansäästön kannalta, mutta ne lisäävät myös mukavuutta asumiseen. Nykyaikaisissa pattereissa on tarkka ja nopeasti reagoiva termostaatti, ja ne pystyvät tuottamaan tilaan jatkuvasti lämpöä juuri oikeassa suhteessa ja voit nauttia tasaisesta lämmöstä kodissasi.

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä

Ikääntyessään vesikiertoisten pattereiden lämmitysteho heikkenee, ne lämpenevät epätasaisesti ja lämpötilaa voi olla hankala säätää. Vuosikymmenien aikana patteritermostaatit menettävät säätötarkkuutta. Lisäksi patteriventtiilit vaikuttavat koko patterin toimintaan ja myös niiden vaihtaminen on suositeltavaa.

Vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuuluu lämmitysputket, pattererit, patteriventtiilit ja -termostaatit, kiertovesipumppu, paisunta-astia sekä lämmityksen säätö- ja varolaitteet mukaan lukien lämmönsäätöautomatiikka. Lämpöverkkojärjestelmän tekninen käyttöikä on noin 40 vuotta. Tämän jälkeen järjestelmä on suositeltavaa uudistaa kokovaisuudessaan, jotta se toimii tarkoituksen mukaisesti ja lämmittää kodin tasaisesti ja energiatehokkaasti.

Käytä lämpöpumppua tehokkaaksi

Ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu ovat energiatehokkaita lämmitysmuotoja. Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää kodin lämmitykseen ja viilennykseen. Ilma-vesilämpöpumppu puolestaan toimii vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän ohella lämmittäen huoneilman ja käyttöveden. Huolla lämpöpumppua valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tarkista erityisesti ulkoyksikkö säännöllisesti. Puhdista se lehdistä ja muista roskista, etteivät ne haittaa sen toimintaa. Tarkista myös, että kondenssiveden poisto toimii tarkoituksenmukaisesti.

Mikäli kotisi on rakennettu ennen 1980-lukua ja vesikiertoinen lämmityslaitteisto on palvellut yli teknisen käyttöikänsä, kannattaa harkita myös lämpöverkkoputkien ja pattereiden uudistusta. Uudistamalla koko vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän, varmistat, että kotisi koko lämmitysketju on kunnossa ja varmistat, että saat ilma-vesilämpöpumpusta parhaan mahdollisen hyödyn.

Ota meihin yhteyttä

Kutsu edustajamme maksuttomalle kartoituskäynnille kotiisi, niin saat arvion kotisi vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän tai sähköjärjestelmän kunnosta ja kehitysehdotuksia energiatehokkaampaan asumiseen.

Ota yhteyttä

Tutustu myös, miten voit helposti säästää sähkö arjessasi: SÄHKÖN SÄÄSTÖÄ OMAKOTITALOASUMISEEN – 8 HELPPOA VINKKIÄ