Skip to content

Tekninen käyttöikä tärkein syy lämpöverkkoremonttiin

Asutko omakotitalossa, joka on rakennettu ennen 1990-lukua? Ennen 90-lukua asennetut lämpöverkkojärjestelmien osat lähestyvät teknisen käyttöikänsä loppua.

Asutko omakotitalossa, joka on rakennettu ennen 1990-lukua? Ennen 90-lukua asennetut lämpöverkkojärjestelmien eri osat alkavat lähestyä teknisen käyttöikänsä loppua. Tyypillisesti vanhemmissa lämpöverkkojärjestelmissä käytetty rautaputki ruostuu ja hapettuu verkostoon vedenlisäämiseen yhteydessä pääsevän hapen vaikutuksesta tai ulkoapäin tulevan kosteuden seurauksena. Lämpöverkon suuret lämpötilavaihtelut tarkoittavat myös voimakasta lämpölaajenemista, joka rasittaa liitoskohtia.

Tutustu tarkemmin käyttövesiputkien ja lämpöverkkoputkien materiaaleihin ja niiden keskimääräisiin käyttöaikoihin.

Kestävät ratkaisut pidentävät lämpöverkon teknistä käyttöikää

Energiankulutukseen ja lämmityskustannuksiin kiinnitetään nykyään entistä enemmän huomiota, ja siksi onkin tärkeää harkita uusiutuvia energiaratkaisuja lämmityksen lähteeksi.

Aiemmin laajalti käytössä ollut öljylämmitys on pikkuhiljaa jäämässä historiaan ympäristötekijöiden vuoksi, ja öljylämmitteisiä taloja näkee nykyään harvemmin. Lisäksi hallitusohjelmassa on päätetty, että fossiilisen öljyn lämmityskäytöstä luovutaan 2030-luvun alkuun mennessä, mikä kannustaa entistä voimakkaammin siirtymään kestäviin lämmitysratkaisuihin. 

Ilma-vesilämpöpumpun toiminta perustuu siihen, että se hyödyntää lämpöenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen tehokkaasti talon lämmitykseen. Tämä prosessi on erittäin energiatehokas, koska suurin osa tarvittavasta lämmöstä saadaan ulkoilmasta, eikä lämpöä tarvitse tuottaa perinteisillä lämmitysmenetelmillä, kuten puulla, öljyllä tai sähköllä. Ilma-vesilämpöpumput ovatkin ympäristöystävällinen ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto kodin lämmitykseen.

Teknisen käyttöiän lähestyessä loppuaan on oikea aika tehdä lämpöverkkoremontti

On järkevää suorittaa lämpöverkkoremontti ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. Jos remonttia viivästytetään, on vaarana, että putkiston vaurioituminen kasvaa ja vesi pääsee tulvahtamaan ei-toivotuille alueille. Jos harkitset talosi myyntiä, on suositeltavaa tehdä lämpöverkkoremontti ennen myyntiin laittamista. Kiinteistövälitysmarkkinoilla on havaittu, että toteutetulla lämpöverkkoremontilla on positiivisia vaikutuksia talon myyntiaikaan.

Lämpöverkon teknisen käyttöiän päättymisen merkkejä voivat olla esimerkiksi patteriventtiilin toistuva jumiutuminen ajan myötä. Kuitenkin paras tapa selvittää, millaisella aikataululla lämpöverkkoremontti on syytä toteuttaa, on hyvissä ajoin tehty kuntokartoitus. Vaikka venttiilien vaihdettavia osia voi päivittää uusiin, pitkällä aikavälillä tämä saattaa tulla kalliimmaksi, jos välttämätöntä remonttia lykkää liian pitkään.

Hiljaisuus on onnistuneen lämpöverkkoremontin merkki

Remontin lopputuloksena on äänetön lämpöverkkojärjestelmä, joka lämmittää jokaisen huoneen tasaisesti ilman, että patteria tarvitsee säätää käytön aikana. Lämpöverkon lämmityslaitteen automatiikka on hienosäädetty reagoimaan ulkolämpötiloihin. Kun järjestelmä toimii suunnitellusti, jokaiseen huonetilaan on asennettu oikean kokoiset patterit uuden järjestelmän mukaisesti. Patterit eivät hohkaa lämpöä epätasaisesti – vesi kiertää niissä tasaisesti, pitäen ne jatkuvasti lämpiminä.

Lämpöverkkoremontin yhteydessä vanhojen pattereiden tilalle asennetaan uudet, matalaenergiapatterit, joiden lämmönluovutuspinta-ala ja teho mahdollistavat huomattavasti matalamman lämmitysveden lämpötilan, mikä parantaa lämpöpumppujen hyötysuhdetta ja auttaa pienentämään lämmityskustannuksia. Oikein mitoitetut, ikkunan levyiset patterit auttavat estämään ikkunoista tulevaa vetoisuuden tunnetta.

Asiakaspalautteissa on noussut esiin, että lämpöverkkoremontin jälkeen huonelämpötilan pitäminen 23 asteessa ei ole enää tarpeen – tasaisempi lämmitys mahdollistaa mukavuuden jo 21 asteessa. Tämä taas tarkoittaa huomattavaa säästöä asumisen kokonaiskuluissa.

Yhteistyö Hencon kanssa takaa laadun

Meillä Renoalla remonteissa käytetään Henco-komposiittiputkia, jotka takaavat entistä turvallisemman asumisympäristön. Nämä korkealaatuiset komposiittiputket ovat markkinoiden kestävimpiä materiaaleja, ja niiden arvioitu käyttöikä on peräti 50 vuotta, mikä tekee niistä pitkäaikaisen ja luotettavan ratkaisun lämpöverkkosi tarpeisiin.

Henco-komposiittiputkissa ei ole ruostuvia osia, toisin kuin perinteisissä metallisissa putkissa, jotka altistuessaan kosteudelle helposti ruostuvat ja hapettuvat. Myös putken haaraliittimet ja kulmaliittimet on valmistettu materiaaleista, jotka kestävät lämpölaajennuksesta johtuvia liikkeitä metallisia liittimiä joustavammin. 

Materiaalivalmistaja Henco on myöntänyt asentamillemme komposiittijärjestelmille 30 vuoden järjestelmätakuun. Takuu koskee vain Renoa Putkipalveluiden asentamia Henco-komposiittijärjestelmiä, joten meiltä saat putkiremontillesi markkinoiden pisimmän takuun.

Selvitä oman talosi putkiston tilanne maksuttomalla putkiston kartoituksella Renoalta.