Skip to content

Pientalon energiaremontti – näin parannat vanhan omakotitalon energiatehokkuutta

Energiaremontin vaikutukset näkyvät paitsi suhteessa pienempinä lämmityskuluina myös parantuneessa asumisviihtyvyydessä.

Energiatehokkuudella tarkoitetaan energian käytöstä saatavaa hyötysuhdetta. Toisin sanoen energiatehokkuutta parantamalla voi talon lämmittää saman lämpöiseksi entistä pienemmällä energiamäärällä. Vaikutukset näkyvät paitsi suhteessa pienempinä lämmityskuluina myös parantuneessa asumisviihtyvyydessä, unohtamatta ympäristöystävällisyyttä ja talon jälleenmyyntiarvon parantumista. Nykyään vanhoiltakin taloilta vaaditaan energiatodistus viimeistään talon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Neljä keinoa parantaa vanhan omakotitalon energiatehokkuutta:

1. Lämmitysjärjestelmän uusiminen

2. Hukkalämmön minimointi kuten lisäeristeet ja ikkunoiden vaihto, huolto tai tiivistäminen

3. Vaihda sähkölaitteet, kuten sähköpatterit ja valaisimet, uusiin vähemmän kuluttaviin

4. Energiankulutuksen optimointi

Lämmitysmuodon valinta nousee kärkisijalle vanhan pientalon energiatehokkuutta tarkastellessa. Eri lämmitysmuotojen välillä on merkittäviä eroja sekä lämmöntuotossa että energian kulutuksessa. Huomiota kannattaa kiinnittää pitkän aikavälin kustannuksiin ja esimerkiksi ympäristöystävällisyyteen. Etenkin, jos kohteessa on vanha öljylämmitys, kannattaa se vaihtaa ympäristöystävällisempään ilma-vesilämpöpumppuun. Sähkölämmitteisessä talossa puolestaan jo pattereiden vaihtaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä.

Varmistamalla ikkunoiden ja ovien sekä niiden tiivisteiden kunnon ei lämpö pääse karkaamaan vaan tulee hyödynnettyä tehokkaammin. Myös esimerkiksi talon yläpohjan tai muiden rakenteiden lisäeristykselle voi vanhassa omakotitalossa olla tarvetta.

Suomen pimeinä vuoden aikoina valaistus on merkittävä energiankuluttaja. Vanhojen valaisimien vaihtaminen uusiin energiatehokkaisiin led-valaisimiin säästää pitkän pennin. Myös veden lämmittämiseen kuluu energiaa ja lämpimän käyttöveden oikea lämpötila onkin syytä säätää kohdilleen. Energiaremonttia tehdessä tulisi varmistaa lämminvesivaraajan toiminta ja tarvittaessa vaihtaa lämminvesivaraaja ajoissa uuteen.  Lisäksi huonelämpötilan säätäminen alhaisemmaksi tuo merkittävän säästön energiankulutukseen ja lämpötilaa onkin hyvä säätää alhaisemmaksi erityisesti tiloissa, joissa ei jatkuvasti oleskella. Markkinoilla on myös saatavilla lukuisia erilaisia automaatiojärjestelmiä, joilla esimerkiksi lämpötilaa ja valaistusta voi säädellä vaikkapa eri ajankohtien ja erilaisten tilojen tarpeiden mukaan.

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen ilma-vesilämpöpumppuun

Ilma-vesilämpöpumppu on verraton ratkaisu erityisesti taloihin, joissa on valmiina vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Sen asentaminen onnistuu toki myös samassa yhteydessä, jolloin koko lämmitysjärjestelmä uudistuu yhdellä kertaa. Ilma-vesilämpöpumppu on helppo asentaa eikä sen asennuksessa ole tarvetta esimerkiksi porakaivoille tai maapiireille toisin kuin muissa lämmitysvaihtoehdoissa. Lisäksi ilma-vesilämpöpumppu soveltuu mainiosti muiden lämmitysratkaisuiden, kuten suoran sähkölämmityksen, rinnalle. Ilma-vesilämpöpumppu siirtää ilmassa olevan energian lämmöksi ja kuumaksi vedeksi, jolla hoituu sekä kodin lämmitys että lämmin käyttövesi.

Ilmaisella sovelluksella ohjaat Renoan asentamaa CTC ilma-vesilämpöpumppuasi helposti mistä tahansa.

Toimivatko patterit ja onko lämminvesivaraaja vielä voimissaan?

Aina lämmityskauden alussa on vähintään syytä tarkistaa ilmankierto pattereiden ympärillä sekä tarkistaa termostaattien toimivuus, sillä vialliset termostaatit nostavat huonelämpötilaa tarpeettomasti. Vanhojen vesikiertoisten pattereiden lämmitysteho heikkenee, kun pattereihin ja putkistoihin kertyvä sakka heikentää veden virtausta. Tällöin lämmitysremontti, jossa uusitaan putket ja vaihdetaan patterit uusiin energiatehokkaisiin malleihin sekä uusitaan lämminvesivaraaja, on ajankohtainen.

Lämminvesivaraajan käyttöikä on keskimäärin 20 vuotta. Tiukentuneiden vaatimusten myötä uudet lämminvesivaraajat kuluttavat merkittävästi vähemmän energiaa verrattuna vanhoihin ja vesi pysyy tasaisesti oikeassa lämpötilassa. Uudet lämminvesivaraajat ovat myös paremmin eristettyjä, jolloin varaajan lämpöhävikki pienenee ja energiaa säästyy.

Säästä sähköä lämmityksessä ja valaistuksessa

Pienikin huonelämpötilan laskeminen tuo vuositasolla merkittäviä säästöjä energiankulutukseen. Vielä suuremman vaikutuksen saat vaihtamalla vanhat sähköpatterit uusiin, energiatehokkaampiin malleihin. Sähkölämmityksen termostaatit ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosikymmenten aikana ja uusimalla sähköpatterit ja termostaatit voi säästää kokonaisenergiankulutuksessa jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutuksessa 20 prosenttia (lähde: Motiva/Elvari toimenpidekortti, Sähkölämmityksen tehostaminen)

Lisää energiatehokkuutta saat hankkimalla suorasähkölämmityksen rinnalle toisen järjestelmän. Tähän ilma-vesilämpöpumppu on vahva vaihtoehto. Se on helppo asentaa ja samalla hoituu myös kiinteistön käyttöveden lämmitys.  

Selvää säästöä saat vaihtamalla vanhat valaisimet energiatehokkaisiin led-valaisimiin. Led-valaisimet ovat paitsi energiatehokkaita myös pitkäikäisiä, ympäristöystävällisiä ja eri olosuhteisiin soveltuvia eli monellakin tapaa järkevä valinta.

Haluatko kuulla lisää kotisi energiatehokkuuden parantamisesta?

Kauttamme saat niin lämmitysjärjestelmän uusimisen kuin sähkösaneerauksenkin, joiden yhteydessä uusit samalla kätevästi myös esimerkiksi valaistuksen ja vesikalusteet uusiin vähän kuluttaviin malleihin. Jätä yhteydenottopyyntö niin soitamme sinulle!

Ota yhteyttä