‹ Kaikki artikkelit

Sähkön säästöä omakotitaloasumiseen – 8 helppoa vinkkiä

Sähkön säästöä omakotitaloasumiseen – 8 helppoa vinkkiä energiatehokkaampaan arkeen

Energiansäästö ei aina välttämättä vaadi radikaaleja muutoksia asumiseen. Energiankulutusta on mahdollista vähentää pienillä teoilla arkielämässä ja vuositasolla voit kerryttää merkittävänkin rahallisen säästön. Tässä sinulle kahdeksan helppoa vinkkiä sähkön säästöön.

  • Ota lyhyempiä ja/tai viileämpiä suihkuja säästääksesi vedenlämmityskuluissa
  • Irrota pistokkeista sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä
  • Käytä tiski- ja pesukonetta mahdollisimman täytenä
  • Sammuta valot ja sähkölaitteet, kun et tarvitse niitä ja etenkin silloin, kun poistut kodistasi
  • Käytä kansia ruokaa laittaessasi, se voi säästää ruuanlaittoon vaadittavaa energiamäärää huomattavasti
  • Säädä jääkaapin lämpötila optimaaliseen 5 asteeseen ja pakastin -18 asteeseen. Tätä kylmemmät lämpötilat vievät vain turhaan energiaa
  • Ota saunassa löylyt hieman matalammassa lämpötilassa. Korkeat lämpötilat saunassa kuluttavat jopa kymmeniä prosentteja enemmän sähköä.
  • Hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpöä ruokaa laittaessasi: laita ruoka jo lämpenevään uuniin ja sammuta uuni hieman ennen kuin ruoka on valmis.

Kiinnitä huomiota elektroniikan ja veden käyttöön sekä valaisuun

Erilaiset elektroniset laitteet ovat niin luonnollinen osa arkipäiväämme, että unohdamme ne helposti päälle käytön jälkeen. Esimerkiksi TV saattaa jäädä päälle ”taustaääneksi” ja kuluttaa sähköä. Myös pöytätietokone on energiasyöppö, joten muista sammuttaa laite käytön jälkeen. Lisäksi erilaiset sähkölaitteiden laturit kannattaa käytön jälkeen irrottaa pistorasiasta.

Pitkä suihku on Sähkön piilokuluttaja

Useassa kodissa sähkön piilokuluttaja on viemäriin loriseva lämmin vesi, jota kulutamme arjessa huomaamatta suuriakin määriä. Lämmin suihku kuluttaa sähköä melko lailla, joten pyri tehokkaaseen suihkutteluun, mikäli toivot säästöjä sähkökuluissa.

Sesonkivaloilla tunnelmaa ja sähkön säästöä

Kotimaamme tuomia ehdottomia hyötyjä ovat kesän tarjoamat valoisat päivät, jolloin kodin lisävalaisulle on harvoin tarvetta. Vastapainona pimeät talvet tuovat kuitenkin haasteensa, mutta valaisimille vaihtoehtona voivat olla esimerkiksi energiatehokkaat, sesonkiluontoiset LED-valot tai kynttilät. Muistathan kuitenkin kiinnittää näiden kohdalla huomiota paloturvallisuuteen.

Sähkösaneerauksella kodin kokonaisvaltaista energiatehokkuuden parantamista

Mikäli pienet päivittäiset keinot eivät mielestäsi tuo tuntuvia muutoksia kotisi sähkönkulutukseen ja tavoittelet kokonaisvaltaisesti energiatehokkaampaa asumista vuoden ympäri, voi ratkaisu löytyä sähköjen uusimisesta. Sähkösaneeraus antaa mahdollisuuden kodin energiankulutuksen yksilölliseen optimointiin ja parantaa energiatehokkuutta pitkällä aikajänteellä.

Energiatehokkuutta nykyaikaisilla lämpöpattereilla ja kiinteillä valaisimilla

Mikäli koti on sähkölämmitteinen, sähkösaneerauksen yhteydessä kannattaa vaihtaa yli 30 vuotta vanhat lämpöpatterit uusiin energiatehokkaisiin malleihin. Uudet patterit hyödyntävät sähköenergian tehokkaasti ilman, että hukkalämpöä syntyy. Lisäksi patterit ovat helposti säädeltävissä, joten saat asetettua sopivan lämpötilan jokaiseen huoneeseen kuluttamatta turhaa sähköä.

Renoan sähkösaneerauksen yhteydessä voidaan kiinnittää erityishuomiota myös kodin ja pihapiirin valaistukseen. Vanhat kiinteät valaisimet ovat usein melkoisia energiasyöppöjä, joten pelkästään niiden vaihtaminen nykyaikaisiin LED-valaisimiin vähentää mukavasti energiankulutusta. LED-valaisimet palavat kirkkaasti ja valaisevat tehokkaasti, mutta ovat samaan aikaan hyvin energiapihejä.

Ota meihin yhteyttä

Kutsu edustajamme maksuttomalle kartoituskäynnille kotiisi, niin saat arvion kotisi sähköjärjestelmän kunnosta ja kehitysehdotuksia energiatehokkaampaan asumiseen.

Varaa maksuton sähkökartoitus