Skip to content

Kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelma tuo säästöjä ja mielenrauhaa

Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) auttaa aikatauluttamaan kiinteistön remontit ja kunnossapidon. Näin hinnakkaat korjaukset eivät tule yllätyksenä.

Kiinteistön pitkäjänteisessä huoltamisessa kuntoarvion ja pitkän tähtäimen suunnitelman tekeminen ovat keskeisessä asemassa. Kuntoarvio kertoo, missä kunnossa kiinteistön talotekniikka on ja missä vaiheessa päivittäminen tai korjaaminen tulee kyseeseen.

PTS puolestaan auttaa aikatauluttamaan korjaustyöt tavalla, joka mahdollistaa niihin varautumisen jo hyvissä ajoin. Näin kiinteistön omistaja säästää paitsi rahaa, myös hermojaan!

Omakotitalon suunnitelmallinen ylläpito ja talotekniset remontit vaikuttavat myös talon jälleenmyyntiarvoon ja mahdollisessa myyntitilanteessa tehdyt remontit ja niiden dokumentointi lisäävät ostajien kiinnostusta sekä nopeuttavat myyntiaikaa.

PTS tekee korjauksiin varautumisesta helppoa

Pitkän tähtäimen suunnitelma tehdään yleensä 10 vuoden ajalle. PTS muodostetaan kuntoarvion pohjalta ja se sisältää suunnitelman korjausten ajoittamisesta, kiireellisyydestä sekä kustannustasosta.

Pitkän tähtäimen suunnitelmassa on mahdollista asettaa vaaditut korjaustoimenpiteet tärkeysjärjestykseen. Siinä voidaan huomioida myös toimenpiteiden kustannukset tavalla, joka mahdollistaa niihin varautumisen taloudellisesti kestävällä tavalla.

Kalleimpia remontteja ovat aina ne, jotka tulevat yllätyksenä. Kun kiinteistöön on tehty kattava kuntoarvio ja PTS, ei yllätyksiä pääse muodostumaan.

Pitkän tähtäimen suunnitelman edut

Kuntoarvio ja PTS antavat kiinteistön omistajalla oikean ja kattavan kokonaiskuvan kiinteistön kunnosta, tulevista korjaustarpeista, korjausten ajankohdasta ja niiden kustannuksista.

PTS:ään kirjataan tulevat korjaukset liittyen rakennus- LVI- ja sähkötekniikkaan. Kullekin tarpeelliselle korjaukselle arvioidaan alustava budjetti ja ajankohta.

PTS:n tekeminen tuo seuraavia etuja:

Kustannustehokkuus

Oikein ajoitetut korjaustoimenpiteet tulevat halvemmaksi kuin kiireessä tai hätätilanteessa teetetyt remontit.

Riittävästi aikaa toimijoiden kilpailuttamiseen

Kun kilpailuttamisen voi tehdä ajan kanssa, on todennäköisempää saada remontista kilpailukykyinen ja edullinen tarjous.

Suunnitelmallisuus ja ennakointi

Kun kuntotarkastukset ja korjaustoimenpiteet tehdään ajoissa, kiinteistön rakenteet ovat paremmassa kunnossa ja itse remonttien ei tarvitse välttämättä olla kovin laajoja. Ennakoimalla vältytään myös kalliilta hätäkorjauksilta.

 

Kuntoarvio kannattaa teettää säännöllisesti

Huolellinen kuntoarvio kannattaa teettää jo kiinteistöä hankittaessa. Se on myös tärkeä uusia säännöllisesti – suositus on tehdä uusi arvio viiden vuoden välein. Kuntoarvion tekemisen yhteydessä uusitaan myös kiinteistön PTS.

On selvää, että jokainen kiinteistö vaatii säännöllistä huoltamista ja aika-ajoin myös suurempia korjaustoimenpiteitä. Kenties isoimpia taloudellisia panostuksia vaativat korjaustyöt ovat kiinteistön putkiston uusiminen tai korjaaminen, kattoremontti ja sähkötekniikan uusiminen.

Kuntoarvio kannattaa aina teettää asiantuntevalla ammattilaisella. Joskus kuntoarvio ei kuitenkaan tarjoa riittävän kattavaa tai ajantasaista tietoa kiinteistön talotekniikan kunnosta. Me Renoalla tarjoamme maksuttomia sähkö-, putki- ja viemärikartoituksia, lue lisää!

Kuntoarviosta on hyvä selvitä seuraavat asiat:

  • Tiedossa olevat vauriot tai epäilykset vaurioista
  • Uusimis- ja perusparannustarpeet
  • Kiireellistä korjausta vaativat viat
  • Rakenteiden, järjestelmien ja laitteiden merkittävimmät vaurioriskit
  • Turvallisuus- ja terveysriskit

Kuntoarvio ja PTS ovat kiinteistön omistajan mielenrauhan paras ylläpitäjä. Mikäli kiinteistön talotekniikan kunto mietityttää, voit olla yhteydessä Renoan asiantuntijoihin. Me autamme mielellämme!