Vuosien mittaan niin sähkölaitteissa kuin sähköasennuskäytännöissä on tapahtunut muutoksia ja sähköllä toimivien laitteiden määrä arjessamme on lisääntynyt merkittävästi. Sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on 30-40 vuotta, jonka jälkeen on suositeltavaa harkita kokonaisvaltaista sähkösaneerausta.
Renoan sähkösaneerauksessa kodin sähköjärjestelmä uudistetaan kokonaisvaltaisesti, nykyajan laitteistoa, turvallisuusmääräyksiä ja asumistottumuksia vastaavaksi. Nykyaikainen sähköjärjestelmä on monimuotoinen, koko kodin kattava järjestelmä, jossa sähkölaitteistot toimivat tehokkaasti yhdessä turvaten kodin ja sen asukkaat. Sähkösaneerauksen yhteydessä kodin johdotukset sekä sähkökalusteet kuten pistorasiat ja katkaisijat uusitaan ja järjestelmä vikavirtasuojataan. Maadoitetut pistorasiat ja vikavirtasuojaus lisäävät turvallisuutta ja uusi sähkökeskus yhtenäistää sähköjärjestelmän kokonaisuuden.
Sähkökeskus
Sähkösaneerauksessa vanha sulaketaulu vaihdetaan uuteen. Kun sähkökeskus uusitaan, käydään myös kaikki liitokset läpi ja ne kiristetään asianmukaisesti. Vanhat pyöritettävät posliinisulakkeet korvataan automaattisulakkeilla. Nykyaikaiset automaattisulakkeet eli johdonsuojakatkaisijat palautetaan toimintakuntoon kytkimen avulla.
Sähkökeskukseen asennetaan vikavirtasuoja ja uusitut johtimet kytketään vikavirtasuojan taakse. Uuteen keskukseen on myös mahdollista asentaa ylijännitesuoja, joka suojaa elektroniikkaa salamalta.
Vikavirtasuoja
Vikavirtasuoja on tärkeä osa nykyaikaista ja turvallista sähkökeskusta. Ennen vuotta 1998 tehdyissä asennuksissa vikavirtasuojausta ei yleensä ole ja sen päivittämistä ajan tasalle kannattaa harkita. Vikavirtasuoja suojaa ihmisiä, eläimiä ja esineitä jännitteisiltä osilta. Vikatilanteessa se katkaisee vaarallisen jännitteen nopeasti, alle 0,2 sekunnissa ja tuo näin lisäsuojaa. Sähkösaneerauksessa vikavirtasuojan asennetaan sähkökeskukseen ja uusittavat johtimet kytketään vikavirtasuojan taakse.
Maadoitetut pistorasiat
Maadoitettu pistorasia on turvallinen, ja kun maadoitusjohdin on lisätty, voidaan se kytkeä vikavirtasuojan taakse. Jos laite vioittuu ja siihen muodostuu jännite, suojamaadoitusliuska ohjaa jännitteen maahan ja suojaa ihmistä sähköiskulta. Maadoitus on tullut pakolliseksi vasta 1990-luvulla, joten sitä ennen rakennetuissa taloissa löytyy vielä maadoittamattomia pistorasioita. Maadoitetun pistorasian tunnistat helpoiten pistotulpan metallisista suojamaadoitusliuskoista.
Tyypillinen haaste vanhoissa taloissa on, että pistorasiat eivät riitä kaikille nykypäivänä käytössä oleville laitteille. Jatkojohtojen käytössä on syytä muistaa, että ne on tarkoitettu ainoastaan väliaikaiseen käyttöön, ei korvaamaan pysyvää pistorasian tarvetta. Pistorasioiden lisääminen oikeille paikoille on kestävä tapa ratkaista sähköntarve jokaiselle kodin sähkölaitteelle.
Lisäksi ajan myötä käytössä olevat pistorasiat kuluvat, jolloin pistotulpan ja -rasian välinen liitos voi löystyä. Liitoksen löystyessä pistotulpan ja pistorasian väliset metalliosat eivät kosketa toisiaan kuten pitäisi, eikä pistorasia toimi oikealla tavalla. Löystyneistä liitoksista kielivät muun muassa pistorasian kipinöinti ja surina. Myös lämmön vaikutuksesta aiheutunut tummuminen pistorasiassa antaa aihetta pistorasian toiminnan tarkistamiselle.
PYYDÄ ASIANTUNTIJAN ARVIO KOTISI SÄHKÖJÄRJESTELMÄSTÄ
Kutsu edustajamme maksuttomalle kartoituskäynnille kotiisi, niin saat arvion kotisi sähköjärjestelmän kunnosta ja tietoa mahdollisesta ajankohtaisesta uudistamistarpeesta. Sähköjärjestelmän kartoituksen saat meiltä Renoalta veloituksetta.