Skip to content

Viemäriputkiston vanheneminen lisää riskiä vuodoille

Riskit vuotovahingoille kasvavat, kun viemäriputkien tekninen käyttöikä tulee tiensä päähän. Tällöin viemäriremontin kulut voivat kasvaa hyvin suuriksi.

Riskit vuotovahingoille kasvavat, kun viemäriputkien tekninen käyttöikä tulee tiensä päähän. Materiaaleista ja rakennusajankohdasta riippuen viemäriputkien tekninen käyttöikä on 30-50 vuotta.

Vuotovahinkojen osuus kasvaa vanhemmissa rakennuksissa. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan vuotovahingoista lähes 70 prosenttia sattuu 1980-luvulla tai sitä aiemmin rakennetuissa kiinteistöissä.

Vuotovahingosta aiheutuu usein korjattavaa, ja se maksaa. Omakotitalon vuotovahinko on keskimäärin 8 300 euroa, mutta suurimmillaan se voi nousta jopa yli 100 000 euroon.

Yleisin yksittäinen syy vuotovahinkoihin on viemäriputkistojen ikä.

“Viemäriputkistojen teknisen käyttöiän ylittyminen voi aiheuttaa vuotoja. Usein laajat vesivahingot paljastuvat vasta myöhemmin”, kertoo Renoa Viemäripalveluiden liiketoimintajohtaja Matias Moilanen.

Ennakoiva korjaaminen kannattaa

Kiinteistön isoja remontteja, kuten putkiremonttia, ei kannata jättää viime tippaan. Mitä vanhempi kiinteistön viemäriputkisto on, sen alttiimpi se on erilaisille vaurioille.

Tehokkain yksittäinen ennakoiva toimenpide on viemäriverkoston kunnon säännöllinen tarkistaminen.
“Vaikka viemäriverkoston toiminnassa ei olisi esiintynyt häiriöitä, kannattaa verkosto kuvauttaa säännöllisesti erityisesti jos käyttöikä alkaa tulla täyteen. Meillä Renoalla tämä on maksuton toimenpide. Sen avulla asiakas saa kattavan tilannekuvan verkoston tilasta ja mahdollisista korjaustoimenpiteistä”, Matias Moilanen kertoo.

Merkkejä siitä, että viemärijärjestelmä ei toimi kunnolla:

Toistuvat viemäriongelmat: tukokset, hitaasti valuvat viemärit, äänet viemäristä, epämiellyttävät hajut viemäristä

Kosteus- ja homevauriot: Kosteus tai home rakennuksen rakenteissa voi olla seurausta vuotavasta viemäristä

Äkilliset muutokset viemärin toiminnassa: Esimerkiksi vedenpinnan vaihtelu vessanpöntössä tai poikkeuksellisen hidas veden virtaus voivat olla merkkejä vakavammasta ongelmasta

Ennakoiva korjaaminen tulee aina edullisemmaksi kuin jo tapahtuneen vahingon korjaaminen. Kosteusvauriot talon rakenteissa edellyttävät usein massiivista purkamista, joten viemäriputkiston kunnon tarkkaileminen on sijoitus tulevaisuuteen.

Vakuutus ei korvaa täysimääräisesti ikääntyneistä putkista aiheutuneita vuotovahinkoja

 Omakotitalon putkiremontti kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä vakuutus ei korvaa täysimääräisesti ikääntyneistä putkista aiheutuneita vahinkoja. Pahimmillaan vahingosta aiheutuvat kulut voivat nousta yli 100 000 euroon.

Viemäriputkistoista aiheutuvista vuodoista korvattavia vahinkoja on noin viidennes, ja noin 15 prosenttia vuotovahingoista johtuu rakennuksen kiinteän LVI-laitteen, tyypillisesti lämminvesivaraajan, rikkoutumisesta.

Hieman yli puolet, eli 55 prosenttia, kaikista vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa. Vuotovahinkojen osuus kasvaa vanhemmissa rakennuksissa: lähes 70 prosenttia vuotovahingoista sattuu 1980-luvulla tai sitä aiemmin rakennetuissa kiinteistöissä.

 Viemäreiden kunto on helppo selvittää viemärikuvauksella

Viemäriputkistossa saattaa olla erilaisia piileviä vikoja, joita on mahdoton selvittää ilman viemärikuvausta. Tällainen piilevä vika voi putkiston materiaalista riippuen olla esimerkiksi valurautaputkeen syöpynyt reikä.

“Usein on saattanut esimerkiksi betoniputkesta irrota palanen ja siihen on syntynyt reikä tai valurautaputkessa viemärikaasut ovat syövyttäneet putken, jolloin lika ja kosteus ovat päässeet putken yläpuolisiin rakenteisiin,” Matias Moilanen kertoo.

Joskus piilevistä vioista ei ole nähtävillä mitään merkkiä, toisinaan esimerkiksi viemäreistä nouseva ikävä haju, joka ei poistu hajulukon puhdistuksen tai veden lisäämisen jälkeen, voi kertoa vakavista viemäriongelmista. Usein hajun syynä on viemärin seinämiin kiinni jäänyt orgaaninen jäte. Mätänevä jäte myös syövyttää putkiston pintaa, minkä seurauksena putki kuluu puhki ja rikkoutuu. Jätevedet pääsevät vuotokohdasta talon rakenteisiin.

Uudehkoissa omakotitaloissa viemäriongelmien syynä voi olla asennusvirheestä johtuva vuoto. Tiiviste on voinut pettää, tai pintamateriaalien asennuksen yhteydessä ruuvi, naula tai vastaava on päässyt puhkaisemaan viemäriputken pinnan. Viemärivuotojen aiheuttamat kosteusvauriot ovat terveysvaikutuksiltaan vakavimmasta päästä. Pitkäaikaisen viemärivuodon seurauksena rakennukseen voi päästä mikrobikasvustoa, bakteereita ja sädesieniä.

Nämä kaikki haitat voidaan välttää ennakoivilla toimenpiteillä, kuten viemäriputkiston säännöllisellä kuvauttamisella ja ennakoivilla korjaustoimenpiteillä.

Viemäriremontti kannattaa tehdä ajoissa

Viemäriputkien tekninen käyttöikä on materiaaleista ja rakennusajankohdasta riippuen 30-50 vuotta. Viemäriremontti voi tulla kalliiksi viemärin teknisen iän päätyttyä – esimerkiksi rikkoontuneeseen putkistoon ei välttämättä ole mahdollista enää tehdä sukitusta, vaan koko viemäriputkisto voidaan joutua vaihtamaan.

“Vanhoissa taloissa purkamiseen voi liittyä erilaisia haasteita. Putki saattaa mennä esimerkiksi tosi syvällä rakenteissa, kantavien seinien alapuolella tai piippujen alla sokkelissa. Joskus täytyy purkaa koko kylpyhuone, että päästään putkiin käsiksi”, Matias Moilanen kertoo.

Viemärin säännöllinen kuvaus voikin auttaa väistämään jopa 100 000 euron viemäriremontin. Viemäriremontin kannalta kallein vaihtoehto on aina koko putkiston purkaminen ja vaihtaminen. Edullisin vaihtoehto on viemäriputkiston sukittaminen. Viemäriputkisto voidaan sukittaa vielä silloin, kun vanha putkisto on riittävän hyvässä kunnossa.

Mietityttääkö oman talosi viemäriputkiston kunto? Ota yhteyttä ja varaa aika ilmaiseen viemärikuvaukseen Renoalta!