‹ Kaikki artikkelit

PEX-putkiston uudistaminen omakotitaloon

PEX-putkien asennus omakotitalossa

Suomalaisissa omakotitaloissa yleistyi 1980-luvulta alkaen muoviset käyttövesiputket, yleiskielessä PEX-putket. Asennustekniikassa on aikoinaan huomioitu putkien helppo vaihdettavuus, jonka ansiosta käyttövesiputkiremontti on nopea toteuttaa 2–3 päivässä, ilman kodin pintojen purkamista. Muovisten putkien tekninen käyttöikä on tyypillisesti 30–40 vuotta, joten tänä päivänä PEX-putkia uusitaan omakotitaloihin yhä enemmän. 

PEX-käyttövesiputkisto yleistyi 80–90-luvun omakotitaloissa 

PEX-putki on taipuisaa ja sitkeää muoviputkea, joka asennetaan kodin pintojen alle erillisen suojaputken sisään. PEX-putken yleistyessä sekä materiaali että suojaputkiasennus poikkesivat merkittävästi aiemmista yleisesti käytössä olleista kupari- ja rautaputkista. PEX-putkiston tunnistaa messinkisistä tai kupariputkesta tehdyistä jakotukeista, josta lähtee monta pientä putkea kodin vesipisteille. Lisäksi hanojen kytkennöissä keittiön ja kylpyhuoneen altaiden alapuolelta näkyvät muoviset putket kertovat, että kotisi käyttövesiputkisto on muovia. 

PEX-putkien asennustekniikassa on huomioitu niiden uudistamistarve ja helppo vaihdettavuus. Putket on asennettu suojaputken sisään, jonka tarkoitus on suojata kotia ja sen rakenteita mahdollisilta vesivuodoilta, mikäli putkeen tulee vettä tihkuva vaurio. Tyypillisesti PEX-putki kuitenkin pettää liitoksen vierestä tai puserrushelmiliitos esimerkiksi keittiön kaapissa tai jakotukin luona rikkoutuu, eikä tällöin suojaputkesta ole apua vahingon ehkäisemisessä. Merkittävä etu suojaputkesta kuitenkin on se, että uudet putket pystytään vaihtamaan suojaputkeen, mikäli vaihtotyö tehdään riittävän ajoissa, ennen kuin putket ovat ehtineet haurastua liian pahoin. Tyypillisesti suojaputki ohjataan omakotitalon pannuhuoneeseen esimerkiksi lattiakaivon luo, jolloin mahdollinen vuotovesi kulkeutuu rakenteista pois ja se havaitaan helposti. 

Tekninen käyttöikä kertoo PEX-käyttövesiputkien uudistamistarpeen 

Myös suojaputken sisään asennettujen PEX-putkien uudistaminen tulee ajankohtaiseksi niiden teknisen käyttöiän päätyttyä. Muoviputket haurastuvat ja menettävät ajan kuluessa merkittävissä määrin kimmoisuutensa eli putket lasittuvat. Käyttöasteella on vaikutusta putken kestävyyteen, mutta vuosien saatossa muovin sitkeysominaisuus vääjäämättä häviää. 

Lasittumisen lisäksi tyypillisiä haasteita muoviputkistossa on paineiskujen aiheuttama rasitus etenkin liitoksiin ja liitoskohtien tyveen putkille. Putkistoon kohdistuu paineiskuja joka kerta, kun esimerkiksi hana avataan tai suljetaan, wc-pönttö vedetään tai pesukone ottaa vettä.  Siksi tyypillinen paikka muovisen käyttövesiputkiston vuodolle on keittiön tai vessan allaskaapissa tai liitoksen juuressa. 

Muoviputkella lämpölaajeneminen ja paineiskujen seurauksena tapahtuva heiluminen on voimakkaampaa kuin muilla putkimateriaaleilla, lisäksi lämpötilalla on muovin osalta merkitystä sen kestävyyteen. Lämpimän veden lämpötilaa asettaessa tulee siis huomioida käytetyn muovimateriaalin sallittu käyttölämpötila ja välttää sen ylittämistä. Voimakas lämpölaajeneminen aiheuttaa ylimääräistä rasitusta etenkin liitoksille. 

Uudempien muoviputkien kohdalla materiaalit ja valmistusprosessi ovat kehittyneet merkittävästi ja niiden odottavissa oleva käyttöikä on huomattavasti pidempi. Renoalla käytämme asennuksissa laadukasta Hencon PEX-putkea, jonka tekninen käyttöikä on noin 50 vuotta. Hencon PEX-putki kestää hyvin aikaa ja käyttöä sekä korkeita lämpötiloja sekä putkijärjestelmässä olevan paineen. Ristisilloitusprosessi tekee polyeteenistä entistä vahvemman ja kestävämmän, sekä parantaa huomattavasti putken lämmön- ja paineenkestoa. 

Laadukas Henco PEX-järjestelmä 30 vuoden järjestelmätakuulla 

PEX-putkien uudistaminen on ajankohtaista 80–90-luvuilla rakennetuissa omakotitaloissa, joissa putkien käyttöikä on loppupuolella. Useimmiten suojaputkeen asennetut putket voidaan vaihtaa olemassa olevien suojaputkien sisään. Kun putket lähestyvät käyttöikänsä loppua, vanha putki vedetään suojaputken sisältä pois ja uusi putki ujutetaan tilalle rakenteiden sisään suojaputken kautta. Edellytyksenä on kuitenkin, että suojaputken päät ovat näkyvillä ja ehjiä. Näin kodin pinnat säästyvät purkamiselta ja putkisto saadaan uudistettua nopeasti ja helposti, tyypillisesti 2–3 päivässä. Renoan asentamille Henco-putkistoille myönnetään 30 vuoden järjestelmätakuu

Hyödynnä maksuton putkien kartoitus 

Kartoituskäynnillä asiantuntijamme arvioi kotisi käyttövesijärjestelmän nykytilan ja saat varmuuden, onko remontin toteuttaminen ajankohtaista. Ajankohtaisen remonttitarpeen ilmetessä suunnittelemme kanssasi remontin sisällön ja halutessasi saat tarjouksen kotisi käyttövesijärjestelmän uudistamisesta kiinteällä hinnalla. 

Varaa maksuton putkikartoitus